Midzomer Boete Buutte Gala in Neer wordt ode aan Pierre Cnoops

Print
Midzomer Boete Buutte Gala in Neer wordt ode aan Pierre Cnoops

De organisatie mocht vorig jaar bijna duizend bezoekers verwelkomen. Afbeelding: Mathijs Joosten

Neer -

Het Boete Buutte Gala in Neer, dat op zondag 11 augustus plaatsvindt op het Kerkplein in Neer, zal het dit jaar zonder buuttereedner Pierre Cnoops moeten doen. Cnoops overleed namelijk op 1 december 2018. Hij was er altijd een graag geziene gast. Hoewel hij niet op het affiche stond, haalde presentator Ger Frenken hem altijd naar de microfoon. Het gala wordt daarom een eerbetoon aan Cnoops.

Het is de achtste keer dat het Boete Buutte Gala plaatsvindt. Inmiddels het, naar eigen zeggen, ‘adoptiekindje’ van mede-organisator Thijs Joosten. Volgens Joosten stond het Neerse koor De Kwirzengers aan de wieg van het Neerse buutte gala. Toen de Kwirzengers enkele jaren geleden niet verder gingen met de organisatie van dit evenement besloot Joosten samen met Ger Frenken het Boete Buutte Gala voort te zetten. Bij de organisatie worden zij ondersteund door Henk Geelen van de Stichting Muziekvrienden. In deze stichting zijn een vijftal in Neer actieve muziekverenigingen verenigd. Daarnaast maken een grote groep sponsoren en tientallen vrijwilligers het mogelijk het gala te organiseren.

Voor de eer naar Neer

Joosten: „Ger en ik beginnen in september al met het benaderen van de artiesten die wij graag in Neer willen laten optreden. De Limburgse buuttereedners en de Brabantse tonpraters komen heel graag naar Neer. Sommigen passen zelfs hun vakantieplannen aan want ze vinden het een hele eer om in Neer te mogen optreden tijdens dit zomerfestijn.” John van Bilsen, buuttereedner uit Baexem en dit jaar voor het eerst uitgenodigd om in Neer zijn buut te presenteren, bevestigt volmondig de woorden van Joosten. „Ik ben echt heel blij dat ik door de organisatie gevraagd ben en ik ga mijn uiterste best doen om het publiek in Neer te amuseren.” Naast Van Bilsen zullen de buuttereedners Bas van Neer, Boy Jansen, Dirk Kouwenberg (in plaats van Henrie van Geneijgen), Pierre van Helden en Fer Naus acte de présence geven in Neer. Het Boete Buutte Gala wordt muzikaal opgeluisterd door de uit Neer afkomstige duo’s Rianne en Mirthe en Kim en Siep. Maar ook zullen de bekende Limburgse zangeressen Marleen Rutten en Beppie Kraft hun bekende sound in Neer ten gehore brengen.

Hitteprotocol

Het is een buitengebeuren dat in principe onder alle weersomstandigheden doorgang vindt zegt Joosten. „Mocht het ook dan weer extreem warm zijn dan treedt ons hitteprotocol in actie en zorgen wij voor schaduw en voor de nodige verkoeling, maar we hopen op gewoon aangenaam zomerweer. De voorverkoop loopt voorspoedig en we verwachten veel publiek. Het afgelopen jaar hadden we bijna duizend bezoekers en het zou heel mooi zijn als we dat aantal deze editie weer mogen begroeten. De aanmeldingen voor het gala komen uit de hele provincie en het zijn met name vijftigplussers die geïnteresseerd zijn. Onze artiesten treden normaliter op in het carnavalsseizoen maar nu - midden in de zomer - staat het gala echt niet in het kader van Carnaval; het is nu een combinatie van straattheater en muziek. Volgens mij is ooit voor de zomerperiode voor dit evenement gekozen omdat het Kerkplein dan prachtig opgefleurd wordt door de vele bloeiende perkplanten die door het koor Maas en Neergalm uitstekend verzorgd worden. Zij doen dit om Neer te promoten.”

Het Neerse Buutte Gala wordt dit jaar geopend door deputé Ger Koopmans. Het plein is open vanaf 12.00 uur en met een knipoogje naar Carnaval is het aanvangstijdstip vastgesteld op 13.11 uur. Voor meer informatie: www.gaernaonaer.nl

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →