Knopen Lopen door groen en natuurrijk Ell

Ell is rijk aan natuur met groen in allerlei schakeringen.

Ell is rijk aan natuur met groen in allerlei schakeringen. © Lei Veugelers

Lei Veugelers zet zijn verkenning van het wandelroutenetwerk in de gemeente Leudal voort met een wandeling van circa tien kilometer in en rond het natuurrijke Ell. In samenwerking met VIA Limburg deelt hij zijn ervaringen.

Redactie

Lei Veugelers: „Met dank aan Wiel Beijer van De Limburger zetten we de verkenning van het wandelroutenetwerk in de gemeente Leudal voort met een wandeling door en nabij Ell. Ergens hebben we gelezen dat de bossen rond Ell vrijwel zijn verdwenen. Dit kan wel zo zijn, maar weldra zal blijken dat aan natuur rond dit Leudalse dorp geen gebrek is. We beginnen onze tocht bij het startbord voor Knopen Lopen op het plein tussen de kerk en het fraaie gemeenschapshuis Ellenhof (navigatie Niesstraat). De huidige Sint Antonius Abtkerk heeft al enkele voorgangers gehad. In 1492 werd op de plaats van de huidige kerk het eerste gebedshuis van Ell gebouwd. In Midden Limburg en ook elders zijn tal van kerken en kapellen gewijd aan Sint Antonius. Deze Sint werd in de 3e eeuw na Christus geboren als kind van zeer rijke ouders. Hij heeft zijn vermogen aan de armen gegeven en is teruggetrokken in de woestijn gaan leven. De duivel deed heftige pogingen om hem op het slechte pad te brengen. Onder andere Jeroen Bosch en Salvatore Dali kozen de ‘verzoekingen’ als onderwerp voor hun werk. Maar, aan de wandel nu.”

© Lei Veugelers

Duik in de natuur

Vanaf knooppunt 31, op het plein, gaat het gezelschap richting knooppunt 12. Na enige minuten over het fietspad langs de weg naar Hunsel te hebben gelopen gaat het tussen boomgaarden door weer naar de rand van het dorp. Lei: „Al gauw duiken we de natuur in met zijn groen in allerlei schakeringen. Neem even plaats op de bank bij Weerenbroekpoel en geniet van de rust en het leven in en rond de poel. Langs, in eerste instantie, de Vliet en verderop via de boorden van de Tungelroysebeek doorkruisen we het natuurgebied Heijkersbroek. Ook bij de schitterend gelegen visvijver houden we even halt. Een eenzame visser probeert een deel van het avondeten bij elkaar te hengelen.” Na de weg van Ell naar Swartbroek te hebben overgestoken, wandelen ze weer langs de beek naar de, gereconstrueerde, Ellerschans. „In vervlogen tijden konden de bewoners van het dorp zich, bij dreigende plunderingen en ander gevaar, terugtrekken in de schans. Gezien de weelderige begroeiing van het binnenste van de schans hebben de inwoners van Ell, blijkbaar, al geruime tijd geen last meer gehad van plunderaars”, vertelt hij lachend. Ze vervolgen de route over een kronkelend pad door een stukje natuur langs de snelweg. En dan gaat het weer richting Ell.

Op enkele plaatsen zijn de graspaden wat hobbelig, dus hij beveelt stevig schoeisel aan. Wie ook van het groen in de omgeving van Ell wil genieten, volgt de route via de knooppunten 31-12-50-40-33-34-45-44-60-38-37-36-35-32-71-70-11 en 31.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee