Oud-topman Philips (69) verdwijnt tijdens ‘vechtscheiding’ in Kenia

Print
Oud-topman Philips (69) verdwijnt tijdens ‘vechtscheiding’ in Kenia

Tob Cohen. Afbeelding: Screenshot worldgolfawards.com

De politie in Kenia onderzoekt de verdwijning van Tob Cohen (69). De Nederlander was ooit directeur van Philips Electronics in Oost-Afrika, maar ging daarna in het toerisme en organiseert golfreizen. Hij is volgens zijn advocaat verwikkeld in een vechtscheiding met zijn Keniaanse echtgenote.

Tob Cohen woont al ruim 30 jaar in Kenia. Hij belde dagelijks met zijn zus in Amsterdam maar die heeft al twee weken niets meer van hem vernomen. Ze probeerde haar broer telefonisch te pakken te krijgen maar diens mobieltje staat sinds 19 juli uit.

,,Vanwege deze ongebruikelijke radiostilte deed de familie aangifte van vermissing bij de politie. Die speelde de informatie door aan het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken’’, verklaarde zijn Keniaanse advocaat tegenover media in het Oost-Afrikaanse land.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag is op de hoogte van de verdwijningszaak. Die wordt onderzocht door de Keniaanse politie, zegt een woordvoerder. ,,Wij staan in nauw contact met de Keniaanse autoriteiten en met de familie van de Nederlander en hopen dat er snel een eind komt aan de onzekerheid.’’

Thailand

Volgens de advocaat van Cohen zocht het ministerie tevergeefs contact met zijn cliënt en benaderde het daarna diens echtgenote. ,,Zij verklaarde dat haar man voor drie weken naar Thailand is vertrokken vanwege ‘dringende medische hulp’. Dezelfde verklaring legde ze af bij de politie’’, aldus de raadsman.

Vechtscheiding

Hij plaatst naar eigen zeggen vraagtekens bij de verklaring van Cohens echtgenote. Dit vanwege de echtscheidingsprocedure waarin zijn cliënt en zij zijn verwikkeld en de achterliggende problemen.

Volgens Keniaanse media is er sprake van een vechtscheiding waarin het vermogen van Cohen en diens miljoenenlandgoed in Mugomoini, aan de rand van de Keniaanse hoofdstad Nairobi, centraal staan.

De Nederlander zou zijn vrouw ervan beschuldigen ‘onder één hoedje te spelen’ met de politie. Dit in een poging om zich ‘zoveel mogelijk bezittingen’ te kunnen toe-eigenen. Cohen zou dat in april ook schriftelijk hebben gemeld aan de politiechef en het Openbaar Ministerie in Nairobi. “In die brief verzocht hij de politiechef waakzaam te zijn en actie te ondernemen tegen de ‘criminele daden’ van zijn vrouw.’’

Loopbaan

Tob Cohen runt sinds 1991 een reisbureau gespecialiseerd in golfsafari’s. Zijn bedrijf werd vorig jaar verkozen tot ‘beste golfreizenorganisator in Afrika’. De Nederlander kwam in 1987 in Afrika terecht door zijn werkzaamheden bij Philips Electronics en Philips Group of Companies e.a. Hij was er respectievelijk marketingdirecteur en CEO. Daarvoor was hij Hoofd Marketing bij Ahold, staat in zijn LinkedIn-profiel.