Beroep tegen vrijspraak (ex-)militairen Oranjekazerne Schaarsbergen

Print
Beroep tegen vrijspraak (ex-)militairen Oranjekazerne Schaarsbergen

Afbeelding: ANP

Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen de vrijspraak van vijf (ex-)militairen van de Luchtmobiele Brigade in Schaarsbergen.

Zij werden beschuldigd van stelselmatige mishandelingen, bedreiging en vernederingen van drie andere militairen.

Lees ook: Vrijspraak voor pestende (ex-) militairen van Oranjekazerne Schaarsbergen

Volgens de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem zijn er aanwijzingen dat er op de kazerne wantoestanden waren maar ontbreekt het bewijs dat de beklaagde militairen daaraan hebben meegedaan. Verklaringen in het strafdossier leveren te veel „onwaarschijnlijkheden en tegenstrijdigheden” op, vindt de rechter. Ook is niet duidelijk geworden wie wat heeft gedaan, aldus de rechter.

Geweld

Het OM meent echter dat er wel voldoende bewijs is dat de verdachten betrokken waren bij strafbare feiten. Ook met de beslissing van de rechtbank dat een deel van de feiten is verjaard, is het OM het niet eens.

Lees ook: Militair die aangifte deed van ernstige misstanden nu zelf vervolgd

De vijf mannen - tussen de 26 en 40 jaar oud - zouden zich hebben misdragen op de Oranjekazerne. Er waren werkstraffen van 40 tot 240 uur geëist. De militairen hebben altijd ontkend.

Een van de drie slachtoffers stapte in 2017 naar de media met zijn verhaal, nadat hij aangifte had gedaan. Hij zou door zijn collega’s bijna dagelijks zijn geslagen, geschopt en getreiterd. Daarna deden de andere twee eveneens aangifte.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen