‘Max Verstappen van het handbiken’ wint voor eigen publiek in Heerlen

Print
‘Max Verstappen van het handbiken’ wint voor eigen publiek in Heerlen

Mitch Valize (links) enkele ogenblikken voor het winnen van de Raboronde. De renner helemaal vooraan fietst in een andere categorie. Afbeelding: Luc Lodder

Heerlen / Hoensbroek -

Onder grote publieke belangstelling werd vrijdag voor het eerst in Heerlen een handbikewedstrijd gereden. Als onderdeel van de Raboronde namen mindervalide sporters het tegen elkaar op. Mitch Valize, de publieksfavoriet uit eigen stad, won.

Mitch Valize straalt nadat hij de finish van de Raboronde heeft bereikt. In een spannende eindsprint bleef hij Johan Reekers en Roel Bruijn net voor.

Kick

Valize reed voor het eerst een wedstrijd in zijn eigen woonplaats. „Als ik niet op kop lag kon ik af en toe wel familie, vrienden of bekenden langs de kant zien staan. En zoveel volk langs de kant in je eigen Heerlen, dat gaf echt een kick.”

In het rood-wit-blauw van de Nederlands kampioen sneed Valize de vele bochten kundig aan. In combinatie met het regenachtige weer waren het ideale omstandigheden voor de Max Verstappen van het handbiken. „Door de vele bochten was het een technisch parcours en dat ligt me wel. De regen was een extra factor. Tijdens de koers grapte ik nog dat we moesten switchen tussen regen- en droogweerbanden.”

Paralympics

De Heerlenaar is een rijzende ster in het handbiken. Vorig jaar werd hij als knecht van Nederlander Tim de Vries derde op het WK. Op het NK mocht hij voor eigen succes gaan en verraste hij door wereldkampioen De Vries te kloppen. Nu is alles gericht op zijn volgende droom: de Paralympics van 2020 in Tokyo.

‘Max Verstappen van het handbiken’ wint voor eigen publiek in Heerlen
Foto: Luc Lodder

Met die successen in het achterhoofd wilde hij zijn sport naar Heerlen halen. Raboronde-organisator Chris Tiekstra slaagde daarin. Heerlen staat op de kalender van de Nationale Handbike Competitie van de KNWU. Valize vindt de combinatie met de Raboronde geslaagd. Want daar zijn de betrokkenen het over eens: dit is misschien wel de drukstbezochte handbikewedstrijden ooit. Laura de Vaan, regerend wereldkampioene op de weg, gaf vooraf aan dat er bij WK’s minder mensen langs de kant staan.

„Het gebeurt weleens dat we voor een juniorenwedstrijd fietsen”, zegt Valize. „Ik heb nog nooit meegemaakt dat we op hetzelfde evenement als profs en Tourrenners rijden. Daardoor hebben we aan veel mensen kunnen laten zien wat handbiken inhoudt.”

Categorieën

Die sport is breed, met veel categorieën. Valize mist een onderbeen en fietst in een andere categorie dan de zeventigjarige Jos Keersmaekers uit Weert, die door een dwarslaesie aan een rolstoel is gebonden. Bart Paulissen uit het Belgische Zonhoven, die een neurologische aandoening heeft, koerst weer in een andere klasse. Het weerhoudt hem er niet van twintig wedstrijden per jaar te fietsen en twee keer per week te trainen.

Circuit

Die trainingen worden mogelijk gemaakt door de Belgische provincie Limburg. „Elke maandag huurt de provincie het circuit van Zolder af”, zegt Paulissen. „Dan kunnen mindervaliden er gebruik van maken om te trainen. Wat mij betreft zijn Nederlands-Limburgers er ook welkom.”