Giftige stof vrijgekomen op Chemelot, luchtalarm gaat af

Print
Giftige stof vrijgekomen op Chemelot, luchtalarm gaat af

Afbeelding: Roger Dohmen

Geleen / Beek / Urmond / Elsloo / Berg / Maasband / Stein / Veldschuur / Catsop / Meers -

Op chemiecomplex in Geleen Chemelot is zaterdag kort voor het middaguur een ongeval met giftige stoffen gebeurd.

Rond 11:50 werd een NL-alert uitgezonden waarin wordt opgeroepen om ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te zetten. Het gaat om een lek bij een salpeterzuurfabriek van OCI Nitrogen, meldt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. (Zie kaartje onderaan dit artikel).

Metingen

Volgens de brandweer zijn daar stikstofoxiden (NOx) vrijgekomen. Er werden door de brandweer waterschermen opgezet. Ook werden metingen verricht in de omgeving om te zien hoe groot de concentratie van de stof in de lucht is.

Lees verder onder de video.

Video: Track’88

Lek dicht

Rond 13:00 uur was het lek in de installatie gedicht. Het NL-alert gold vanaf dat moment alleen nog maar voor Beek.

Het luchtalarm is afgegaan in de omgeving van het terrein. De hulpdiensten werden gewaarschuwd met de melding ‘stank en hinderlijke lucht.’

Omwonenden hoorden eerst het alarm op Chemelot, toen de waarschuwingsspeakers op het terrein en vervolgens de sirenes van de bedrijfsbrandweer. Daarna klonk het algemene luchtalarm in de buurt. Behalve in Geleen is ook het alarm in Sittard en Beek afgegaan.

Zakdoek

De hulpdiensten rukten met groot materieel uit. Fietsers reden rond met een zakdoek voor de mond. De website van de gemeente Sittard-Geleen was tijdelijk buiten gebruik.

Winkelcentrum

Bij het grote winkelcentrum Makado in Beek, pal ten zuiden van het Chemelotterrein, zijn de deuren dichtgegaan. Klanten en personeel kregen het advies binnen te blijven.

.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →