Gevaar lekkage op Chemelot geweken, maatregelen ingetrokken

Print
Gevaar lekkage op Chemelot geweken, maatregelen ingetrokken

Afbeelding: Stefan Koopmans

Spaubeek / Beek / Maastricht-Airport / Geverik / Groot Genhout / Kelmond / Klein Genhout / Neerbeek / Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht -

Het gevaar op chemieterrein Chemelot in Geleen is sinds 13:00 uur zaterdagmiddag geweken. Het alarm is ingetrokken. Het advies om ramen en deuren te sluiten is vervallen.

Bij de salpeterzuurfabriek van OCI Nitrogen op Chemelot ontsnapte rond 11:45 uur een hoeveelheid salpeterzuur. Het luchtalarm ging af in Sittard-Geleen en Beek.

Lees ook: Giftige stof vrijgekomen op Chemelot, luchtalarm gaat af

Metingen van de brandweer wezen rond 13:00 uur uit dat zich geen gevaarlijke concentraties van de stof buiten het Chemelotterrein hadden verspreid.

Lees verder onder de video.

Video: Track’88

De Veiligheidsregio liet weten dat mensen nog wel iets kunnen merken van stof, maar dat is niet gevaarlijk. Reden om alle alarmen te beëindigen.

Makado

Het winkelcentrum Makado in Beek, dat de deuren tijdelijk had gesloten, ging weer open. Een van de winkeliers vond het een rommeltje. ,,Een protocol van niks’’, zegt de ondernemer nabij de westingang van Makado. ,,Mensen kregen het advies om binnen te blijven maar duwden zelf de draaideur open en liepen naar buiten. Het is toch voor hun eigen veiligheid.”

Gevaar lekkage op Chemelot geweken, maatregelen ingetrokken
Winkelcentrum Makado in Beek zaterdag vlak na het middaguur. De AH ging zelfs even helemaal dicht. Foto: De Limburger

Rookpluim

Afgelopen donderdag meldde Chemelot dat een van de salpeterzuurfabrieken van OCI Nitrogen, waar kunstmest en melamine worden gemaakt, wegens een storing uit bedrijf moest worden genomen. Er ontstond daarbij een bruine rookpluim. Een dag later was die rookpluim er opnieuw, nu door het weer opstarten van de fabriek.

Lees ook: Storing op Chemelot veroorzaakt bruine pluim en ‘fakkelen’

Grondstof

Salpeterzuur is een grondstof voor kunstmest. ,,Bij de productie van salpeterzuur komen stikstofoxiden (NOx) vrij”, legde Chemelot uit bij het stilleggen van de fabriek donderdag. ,,Een denox-installatie reduceert deze uitstoot. Bij start en stop van de fabriek is de denox-installatie nog niet op de juiste temperatuur. Daardoor komt er een beperkte hoeveelheid stikstofoxiden vrij (bruine pluim). De pluim wordt op grote hoogte uitgestoten en opgenomen in de lucht. Bij onderhoudswerkzaamheden, een stop of een storing is de bruine pluim kortstondig zichtbaar.”

Wat de oorzaak is geweest van de storing zaterdag is nog onduidelijk. De woordvoerder van OCI Nitrogen is niet bereikbaar.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →