Video: enkele mensen onwel na lekkage op Chemelot

Print

Ongeluk Chemelot. Video: Track’88

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht / Spaubeek / Beek / Maastricht-Airport / Geverik / Groot Genhout / Kelmond / Klein Genhout -

Als gevolg van de lekkage op chemiecomplex Chemelot in Geleen hebben zich zaterdag ,,enkele mensen” gemeld bij de huisartsenpost in het Zuyderland-ziekenhuis.

Dat heeft burgemeester Sjraar Cox van Sittard-Geleen gezegd tegen L1. De omroep functioneerde als rampenzender toen de hulpdiensten groot alarm sloegen. Cox hekelde dat lang niet iedereen reageerde op het luchtalarm en de waarschuwingen om ramen en deuren gesloten te houden. ,,We doen het niet voor de lol”, zei hij.

Bij Chemelot zelf zijn zaterdagmiddag ,,enkele meldingen” binnengekomen van omwonenden. Geen van de meldingen had volgens het Geleense chemiecomplex betrekking op gezondheidsklachten.

Katten

Wel heeft zich er een persoon gemeld die zei dat zijn katten onwel waren geworden, laat een woordvoerder weten. Bij de andere meldingen ging het om mensen die informatie wilden over de situatie. Hoeveel het er precies waren, kan hij niet zeggen. Hij houdt het op ‘enkele’.

Bij medewerkers van Chemelot hebben zich voor zover bekend geen persoonlijke ongevallen voorgedaan, zegt de woordvoerder.

Lees ook: Gevaar lekkage op Chemelot geweken, maatregelen ingetrokken

Bij medewerkers van Chemelot hebben zich voor zover bekend geen persoonlijke ongevallen voorgedaan, zegt de woordvoerder.

Lekkage

Rond 11.45 uur zaterdagmiddag was bij een salpeterzuurfabriek van kunstmestproducent OCI Nitrogen door nog onbekende oorzaak een lekkage ontstaan. Een bruine damp trok vervolgens richting Geleen en Beek. Volgens de woordvoerder ging het bij de vrijgekomen stof om stikstofoxide (NOx).

Volgens Chemelot zijn er ,, geen alarmerende concentraties van stikstofoxide” gemeten. ,,Ondanks dat er geen alarmerende waarden zijn gemeten, kan het zijn dat mensen last hebben (gehad) van de stikstofoxide, bijvoorbeeld doordat de stof een indringende geur heeft. Dit kan leiden tot tranende ogen en geprikkelde luchtwegen. Met frisse lucht gaan de klachten weer weg. Mochten de klachten desondanks aanhouden, dan adviseert de GGD ZL om contact op te nemen met de huisarts”, laat Chemelot weten op Twitter.

Lees ook: Giftige stof vrijgekomen op Chemelot, luchtalarm gaat af

Hoe de storing is ontstaan en waardoor de giftige stof kon vrijkomen, is nog niet duidelijk. ,,Dat gaan we de komende dagen uitzoeken”, aldus de zegsman.

NL-Alert

Sirenes gingen af, een NL-Alert riep inwoners op ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te zetten. Winkels in Geleen en Beek sloten de deuren, in winkelcentrum Makado in Beek moesten mensen enige tijd binnenblijven. De weekmarkt in Geleen werd door de gemeente gesloten, terrassen werden leeggeruimd. Iets na 13.00 uur meldde Chemelot dat de situatie weer ‘veilig’ was. Daarna zijn de maatregelen ingetrokken.

Afgelopen donderdag liet Chemelot weten dat een van de salpeterzuurfabrieken van OCI Nitrogen wegens een storing uit bedrijf moest worden genomen. Er ontstond daarbij een bruine rookpluim. Een dag later was die rookpluim er opnieuw, nu door het weer opstarten van de fabriek. Dat is normaal bij het opstarten, zegt de woordvoerder.

Of er een verband is tussen storing afgelopen week en het incident op zaterdag kan hij niet zeggen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →