AD-correspondent Joost Bosman weer vrij: ‘Ze zaten er toch wel mee in hun maag’

Print
AD-correspondent Joost Bosman weer vrij: ‘Ze zaten er toch wel mee in hun maag’

AD-correspondent Joost Bosman in het ME-busje na zijn arrestatie in Moskou zaterdagmiddag. Afbeelding: Joost Bosman

AD-correspondent Joost Bosman is weer vrijgelaten nadat hij zaterdagmiddag werd opgepakt bij het verslaan van een demonstratie in Moskou. Met enkele tientallen Russen werd hij met een ME-busje vervoerd naar het politiebureau.

Tegen vijven werd hij vrijgelaten. ,,Ze boden hun excuses aan. Ik denk dat ze er toch wel mee in hun maag zitten dat ze een buitenlandse journalist hebben aangehouden.” Bosman zat uiteindelijk een paar uur vast. Hij had niet het gevoel dat hij vast zat vanwege zijn werk. Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten blij te zijn met de vrijlating.

Eerder vandaag vertelde Bosman over zijn arrestatie. „Ik was vandaag bij een demonstratie, de afgelopen drie weken hebben Russen iedere zaterdag actiegevoerd tegen de in hun ogen oneerlijke en ondemocratische verkiezingen die op 8 september worden gehouden”, vertelt Bosman, terwijl hij in een vol ME-minibusje door Moskou rijdt. ,,Het zijn lokale verkiezingen, waarbij gemeente- en deelraden worden gekozen. Diverse oppositiekandidaten zijn echter afgewezen door Poetin en mogen niet meedoen. Veel Russen zijn daar boos over.” Bij de grootste demonstratie tot nu toe van vorige week zaterdag werden 1300 mensen gearresteerd. ,,Vandaar dat ik ook deze zaterdag weer verslag wilde doen.”

Bosman, die al jaren voor het AD werkt en in Rusland ook voor FD en BNR actief is, had zijn persaccreditatie zaterdagmorgen om zijn nek hangen. ,,De demonstratie was een stuk minder groot dan vorige week en er waren maximaal 200 tot 300 mensen.” Ineens voerde de ME charges uit in de in het noorden van Moskou gelegen Petrovkastraat, waar Bosman stond. De AD-correspondent werd daarbij gearresteerd. ,,Ik riep nog dat ik journalist ben en dat ik mijn accreditatie in mijn zak had. Ik heb deze toen laten zien, maar moest toch het busje in.”

Minder geliefd

Hoewel de arrestatie dus niet bewust leek, heeft Bosman zich afgelopen maanden bij Moskou minder geliefd gemaakt. Na een kritisch stuk over de verjaagde Krimtartaren liet de Russische ambassade in Den Haag weten dat ,,zijn visie vertroebeld door propaganda” was.

Bosman wist bovendien afgelopen juni voormalige rebellenleider Igor ‘Strelkov’ Girkin op te sporen en te spreken, samen met AD-journalist Koen Voskuil. Als minister van Defensie van de zelfuitgeroepen Volksrepubliek Donetsk (DNR) was hij verantwoordelijk voor het binnenhalen van de Russische luchtafweerraket die aan 298 levens een einde maakte.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat er via de ambassade in Moskou contact is gezocht met Bosman en dat hij de hulp krijgt die hij nodig heeft. Ook staat het ministerie in contact met de werkgevers van Bosman en met journalistenvakbond NVJ, zegt een woordvoerder. Inhoudelijk kan hij nog niet reageren op de arrestatie.

Onrust

Duidelijk is dat de onrust in Moskou voorlopig niet ten einde is. In totaal zijn er zaterdag 381 mensen gearresteerd, meldt persbureau Reuters. Onder het is ook een vooraanstaand activiste uit de oppositie in de hoofdstad, de advocate Ljoebov Sobol. Ze is uit een taxi gehaald toen ze naar een protestmars wilde gaan. Sobol, een bondgenoot van de vastzittende oppositieleider Aleksej Navalni, is een van de politici in Moskou die aan gemeenteraadsverkiezingen wil meedoen, maar dat niet mag.

Recent werd oppositieleider Aleksej Navalni opgepakt door de autoriteiten, toen hij op 24 juli bij zijn huis aan het joggen was. Later die dag werd hij veroordeeld tot 30 dagen cel wegens het oproepen tot een ongeautoriseerd protest. Vervolgens kreeg Navalni, die als één van de felste criticasters van Poetin geldt, een allergische reactie in zijn gezicht. Hij vreesde te zijn vergiftigd. De oppositieleider werd daarop overgebracht naar een ziekenhuis in Moskou. Hij heeft een klacht ingediend bij de commissie die zijn zaak onderzoekt.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →