Belgische Lola (16) overlijdt jaar na scoutingdrama in Brabant: ‘Leven nooit meer compleet’

Print
Belgische Lola (16) overlijdt jaar na scoutingdrama in Brabant: ‘Leven nooit meer compleet’

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

De Belgische Lola Depypere is vrijdag op 16-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een ongeluk in de buurt van het Brabantse Bergeijk. Het meisje uit Boutersem werd precies een jaar geleden aangereden op de Witrijtseweg. Zij was met vrienden en vriendinnen op scoutingkamp in Esbeek.

Dat maakt haar familie bekend op de website die werd opgestart om kennissen op de hoogte te houden. ,,De inspanningen, kunde, zorg en liefde van de wereld konden onze Lola niet helen. Al haar doorzetting, wilskracht en onvermoeibare pogingen ten spijt. De realiteit is gemeen en hard. Vrijdag is Lola in ons bijzijn overleden.”

De familie is kapot van het verlies. ,,Onvervangbaar, sprankelend, kordaat, gevoelig, sportief, vol overgave, mooi, sterk, stevig in haar schoenen, open, opkomend voor haar eigen gedacht: onze lieve Lola. We danken jullie om Lola in jullie hart meegedragen te hebben.” Het afscheid van Lola vindt plaats in besloten kring.

Geschept door auto

De scholiere uit Boutersem, vlakbij Leuven, liep 1 augustus vorig jaar met ongeveer twintig anderen over de Witrijtseweg toen zij vlakbij het dorpje De Weebosch - gemeente Bergeijk - werd geschept door een auto. Een 85-jarige Nederlander zat achter het stuur. De jongeren waren op weg naar Esbeek, waar hun zomerkamp plaatsvond.

Het zag er die woensdagavond meteen ernstig uit, ze werd ter plekke gereanimeerd en met een traumahelikopter naar het ziekenhuis in Nijmegen vervoerd. De aanrijding verandert het leven van Lola, haar ouders en haar broertje voorgoed.

Verlamd

Een lang traject volgt. In mei schreef de familie dat de Vlaamse vanaf haar nek verlamd was geraakt. Eind die maand keerde Lola - na negen maanden - definitief terug naar huis ‘om te genieten van ons warme nest’. In het voorbije jaar werden er, zo valt te lezen, meerdere acties georganiseerd om de revalidatie te bekostigen.

Het mocht niet baten. ,,Hiermee stopt dan ook deze blog. Het leven is nooit meer geheel zonder Lola”, besluiten vader Dieter, moeder Leda en broertje Pablo.

Witrijtseweg

Het ongeluk was niet het eerste ongeval bij Bergeijk waarbij een scoutinggroep betrokken is. Zeven jaar eerder overleden twee leden van scouting Sint Maarten uit Valkenswaard na een aanrijding op precies diezelfde weg. Een derde lid raakte daarbij zwaargewond.