Nog een schietpartij in VS: 9 doden en 26 gewonden in Dayton

Foto ter illustratie. © AD/Archiefbeeld AP

In de Amerikaanse stad Dayton, in de staat Ohio, is een schietpartij geweest. Daarbij zijn 9 doden gevallen. De man droeg volgens autoriteiten een kogelwerend vest, een geweer en had extra munitie bij zich. Zeker zesentwintig mensen raakten gewond. Het schietincident volgt slechts dertien uur nadat in El Paso zeker twintig mensen omkwamen toen een schutter het vuur opende in een drukke supermarkt.

Redactie

De schietpartij in Dayton (140.000 inwoners) vond zaterdagnacht rond 1.00 uur lokale tijd plaats in het Oregon District, een historisch deel van het centrum met veel uitgaansgelegenheden. De schutter opende het vuur waarschijnlijk buiten bij de bar Ned Peppers en werd later overmeesterd. Daarbij kwam hij om het leven, laat politiechef Carper weten.

Volgens Carper werden zestien gewonden naar het Miami Valley Hospital gebracht. Later op de dag maakte burgemeester Nan Whaley bekend dat er zeker zesentwintig mensen gewond zijn geraakt.

Op videobeelden is te zien dat er veel agenten en hulpverleners op de plek van het schietincident aanwezig zijn. De omgeving is afgezet. Volgens Carper waren er agenten in de buurt toen de schietpartij begon. Zij konden snel reageren en maakten een eind aan het incident.

De politie doet verder onderzoek naar het drama en roept getuigen op zich te melden. De FBI ondersteunt bij het onderzoek om duidelijkheid te krijgen over wie de schutter is en wat zijn motief voor de schietpartij is geweest. Ooggetuigen melden dat de blanke schutter zwarte kleding droeg. Burgemeester Whaley van Dayton zei later tijdens haar persconferentie dat hij een kogelwerend vest aan had en extra munitie bij zich had, dat werd gevonden bij het lichaam van de doodgeschoten man. Whaley dankte de toegesnelde agenten en hun snelle handelen. ,,Anders hadden honderden mensen om het leven kunnen komen.’’

‘Nog nooit zo bang’

Tijdens de schietpartij ontstond grote paniek en was het onduidelijk of er binnen of buiten de bar werd geschoten. ,,Er kwam een schutter binnen in de bar waar ik was’’, twittert Daniel Williams, een voormalig bandlid van The Devil Wears Prada, afkomstig uit Dayton. ,,Ik ben nog nooit zo bang geweest.’’

Dat meldt ook Hannah Ray, die met hem mee was. ,,We hoorden schoten toen we buiten zaten. Ik rende naar binnen, maar werd weer naar buiten geduwd, omdat er juist in de bar zou zijn geschoten. We renden voor ons leven, sprongen over een hek en vertrapten daarbij enkele anderen.’’

Een werknemer van de bar Ned Peppers schreef op Instagram: ,,Onze hele staf is veilig en onze gedachten gaan uit naar iedereen die hierbij betrokken is’’. Andere ooggetuigen melden dat de schutter de toegang tot de bar werd geweigerd en dat de man daarna om zich heen begon te schieten.

De politie sluit niet uit dat er meer daders zijn. ,,We zijn nog getuigen aan het ondervragen om te bepalen of er nog iemand anders bij betrokken was,” aldus een woordvoerder.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Bloedbad in El Paso

Enkele uren eerder werd Amerika nog opgeschrikt door de dramatische schietpartij in El Paso, Texas, waar minstens twintig doden en tientallen gewonden vielen. Een 21-jarige jongeman schoot er in het rond in een drukke Walmart. Hij gaf zich daarna over aan toegesnelde agenten. Volgens Amerikaanse media gaat het om Patrick Crusius.

Het motief voor de aanslag in El Paso is nog niet duidelijk. Wel is er een manifest gevonden dat zou duiden op een ‘hatecrime’. Het werd vlak voor de shooting online gezet. De politie onderzoekt of het daadwerkelijk geschreven is door Crusius.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal