Kerkrade onderzoekt grondverzakking bij kasteel Erenstein

Print
Kerkrade onderzoekt grondverzakking bij kasteel Erenstein

De boorwerkzaamheden bij de grondverzakking. Afbeelding: Peter Trompetter

Kerkrade / Eygelshoven -

De gemeente kerkrade doet onderzoek naar een verzakking in de tuin van kasteel Erenstein aan de Brughofweg in Kerkrade. Daar is een metersdiep gat aangetroffen.

In de omgeving loopt een gang onder het groengebied, van waaruit steenkoolwinning van de Domaniale mijn heeft plaatsgevonden. De gemeente heeft ingenieursbureau Heitfeld-Schetelig uit Aken opdracht gegeven om een onderzoek uit te werken en te begeleiden.

Mijngas

Doel is om de oorzaak van de verzakking te achterhalen. De resultaten van het onderzoek worden in de tweede helft van augustus verwacht. Tijdens de boorwerkzaamheden in het Carboongesteente - dieper dan 30 meter onder het maaiveld - blijkt mijngas te zijn vrijgekomen via het boorgat. „De samenstelling van het mijngas is gemeten en er is geen sprake van een explosief mengsel. Wel is het een mengsel met een laag zuurstofgehalte en een hoog kooldioxidegehalte. Om risico’s voor de werknemers uit te sluiten, is er mechanisch geventileerd”, aldus een woordvoerder.

Vorige week zijn er boringen verricht en dat werk gaat komende week verder. Deze boringen worden gedaan om de oorzaak van de verzakking te achterhalen. Bij de boringen wordt een kern van de bodem naar boven gehaald. De opbouw en de samenstelling van dit ‘pakket’ geven informatie over de bodem ter plaatse.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen