Notaris teruggefloten: rekening was acht keer te hoog

© ANP

Niet de afgesproken vijfhonderd euro, maar vierduizend euro moest een Maastrichtenaar betalen aan een notariskantoor bij het vliegveld van Beek. Na de rechtbank Maastricht heeft nu ook het Hof in Den Bosch de notaris teruggefloten.

Benti Banach

De Maastrichtenaar was in 2013 naar het notariskantoor bij het vliegveld in Beek gestapt voor een verklaring van erfrecht vanwege het overlijden van zijn vrouw. Afgesproken werd dat hij daarvoor 508 euro zou betalen. In september van dat jaar kreeg hij echter een rekening die bijna acht keer zo hoog uitviel: bijna 3900 euro. En de gewenste verklaring van erfrecht zat daar niet bij.

De man schreef naar de notaris: „Wij hebben een prijs afgesproken van 508 euro inclusief btw. Nu valt de post op de mat en ik ben moeten gaan zitten om van de schrik bij te komen. En nog geen verklaring van erfrecht.”

Om extra incassokosten te voorkomen is de Maastrichtenaar het bedrag in termijnen aan de notaris gaan betalen. In totaal heeft hij 3200 euro van de rekening voldaan. Tegelijkertijd is hij naar de kantonrechter gestapt om het volledige bedrag en een bedrag voor gemaakte juridische kosten terug te eisen. De notaris heeft op zijn beurt geëist dat de klant ook de rest van de rekening betaalt en daarbovenop 1500 euro wegens gemaakte kosten om het laatste geld te innen.

De kantonrechter in Roermond heeft de Maastrichtenaar gelijk gegeven. De notaris heeft niet duidelijk kunnen maken waarom de rekening zo hoog was en waarom hij zijn cliënt niet heeft verteld dat hij zo veel extra kosten heeft gemaakt.

Het notariskantoor is in beroep gegaan bij het Gerechtshof in Den Bosch en heeft nog een flinke schep bovenop zijn eerdere eis gedaan: achtduizend euro aan kosten voor het innen van het verschuldigde geld.

De notaris voert extra op- en uitzoekwerk voor de gevraagde verklaring aan, omdat de situatie zeer complex bleek. Er was onder meer sprake van een vof, waarvan de jaarstukken, de verdeling en de financiële en fiscale positie moesten worden beoordeeld. Met e-mails en getuigenverklaringen heeft het kantoor willen aantonen dat de Maastrichtenaar opdracht gegeven heeft voor aanvullende werkzaamheden en wel degelijk op de hoogte was van eventuele meerkosten.

De hogere rechters in Den Bosch kijken echter net zo tegen de zaak aan als hun collega in Limburg. De notaris had zijn cliënt moeten informeren over het extra werk en de meerkosten. Dat heeft hij niet gedaan. Van de cliënt mag niet worden verwacht dat hij weet dat zijn verzoek extra werk met zich meebrengt, vindt het Hof.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee