NL-Alert bij lekkage Chemelot leidt tot veel verwarring

Print
NL-Alert bij lekkage Chemelot leidt tot veel verwarring

Ook verwarring zaterdag in winkelcentrum Makado in Beek. Afbeelding: De Limburger

Geleen / Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht / Urmond / Elsloo / Berg / Maasband / Stein / Veldschuur / Catsop / Meers / Spaubeek / Beek -

Het NL-Alert na het salpeterzuurlek bij Chemelot heeft zaterdag tot veel verwarring geleid. De Veiligheidsregio gaat uitgebreid evalueren of er wel goed is gereageerd op het incident.

Lees ook: Was alert bij Chemelot-incident terecht? Een test die veel vragen opwerpt

Op Chemelot werd zaterdag voor het eerst een NL-Alert afgegeven, nadat bij OCI Nitrogen een wolk salpeterzuurgas was ontsnapt. „We hebben het zekere voor het onzekere genomen. Achteraf was het een beetje zwaar, maar als het erger was geweest, dan was de waarschuwing wel terecht geweest”, zegt woordvoerder Mick Claessens van de Veiligheidsregio.

Lees ook: Giftige stof vrijgekomen op Chemelot, luchtalarm gaat af

Lees ook: Gevaar lekkage op Chemelot geweken, maatregelen ingetrokken

Lees ook: Enkele mensen onwel na lekkage op Chemelot

NL-Alert is een waarschuwing die wordt gestuurd naar alle mobiele telefoons die zich in een risicogebied bevinden. Zaterdag is het bericht echter ook terechtgekomen op plaatsen waar op grond van de windrichting geen enkel gevaar bestond, zoals Urmond en delen van Sittard. En ín het risicogebied hebben mensen geen NL-Alert ontvangen omdat ze hun smartphone niet op de juiste wijze hebben geactiveerd of simpelweg omdat ze geen smartphone hebben. „Het liep niet synchroon met het luchtalarm, dat is niet de bedoeling”, zegt burgemeester Sjraar Cox van Sittard-Geleen.

Teletekst of radio

Ook de inhoud van het bericht heeft verwarring veroorzaakt. Mensen werden opgeroepen ramen en deuren te sluiten en op L1-teletekst te kijken voor nadere informatie. Maar de informatie op L1-radio was veel actueler. Claessens: „Misschien was radio inderdaad beter geweest. Dat nemen we mee in de evaluatie. Of we gebrekkig hebben gecommuniceerd, daar ga ik niet over. Dat is aan de inwoners.”

Alarm na lekkage op Chemelot. Video: Track’88

Ook toen met het tweede NL-Alert het sein ‘veilig’ werd gegeven, is er onduidelijkheid ontstaan. „Daarbij werd gemeld dat de eerste maatregel werd ingetrokken. Maar dat snapten diverse mensen bij mij in de straat niet, want niet iedereen had de eerste maatregel gelezen. Het is een vreemde manier van communiceren”, zegt Rosita Custers uit Geleen, die in een bewonersgroep rond de veiligheid op Chemelot zit. Claessens zegt dat ook dat zal worden geëvalueerd.

Tijd overheen

Claessens: „We hebben het NL-Alert afgegeven zodra duidelijk werd dat er iets gaande was bij Chemelot en het eventueel gevaarlijk zou zijn voor de omgeving. Vervolgens moest de brandweer meten hoe hoog de concentraties op het terrein en daarbuiten waren. Daar ging tijd overheen.”

De onzekerheid duurde ongeveer een uur. In die tijd moesten mensen de informatie uit het bericht (‘Ongeval met giftige stof op Chemelot. Ramen en deuren sluiten’) rijmen met wat ze om zich heen zagen, hoorden en roken. De meeste mensen gaven gehoor aan de oproep, maar velen bleven buiten grasmaaien of de auto wassen.

NL-Alert bij lekkage Chemelot leidt tot veel verwarring
De zaterdagmarkt in Geleen werd stilgelegd na het bekend worden van een giflek op Chemelot. Marktkoopman Sukhdev Singh brak zijn kraam af. Foto: Rob Oostwegel

Winkelcentrum

Winkelcentrum Makado in Beek sloot de deuren voor iedereen die binnen was, maar diverse mensen gingen op eigen risico naar buiten door zelf de deuren te openen. En terwijl een winkel in Geleen klanten massaal binnen liet schuilen, joeg een andere winkel alle bezoekers juist naar buiten. Burgemeester Cox: „Naar buiten sturen is een heel rare situatie. Wat voor jezelf geldt, moet je ook voor een ander doen. Er moet eenduidigheid komen in communicatie.” Opvallend was ook dat de website van de gemeente Sittard-Geleen een tijdlang uit de lucht is geweest.