Wielrennen

Belg Huys wint Hel van Voerendaal na sterke solo

Laurens Huys (archieffoto).

Laurens Huys (archieffoto). © Facebook/Laurens Huys

Een zege in de Hel van Voerendaal bleek vaak de opmaat voor een profcarrière. Wellicht dat we dus nog gaan horen van Laurens Huys, de Belg die zondag de 54ste editie won.

Ton Reijnaerts

De Hel van Voerendaal heeft een grote aantrekkingskracht op het wielerpeloton. Een blik op de imposante erelijst verduidelijkt dat. Onder anderen Tom Dumoulin, Robert Gesink, Bauke Mollema, Rob Ruijgh, Pim Ligthart, Tom-Jelte Slagter en in 2013 nog Mike Teunissen hebben er gewonnen of een hoofdrol vervuld.

De status van de Hel blijkt ook uit het gegeven dat de wedstrijd deel uitmaakt van de Limburg Cycling Classics, een samenwerkingsverband tussen vijf grote Limburgse koersen. En sinds dit seizoen ook van de U23 Road Series, een samenwerkingsverband tussen de KNWU en Belgian Cycling. Komend seizoen komt daar waarschijnlijk ook Duitsland bij want de Duitse wielerbond toont serieuze interesse.

Een beetje amateurwielrenner kan tussen de wielen lang mee. Maar niet in de Hel van Voerendaal. 166 km, 45 beklimmingen, waaronder kuitenbijters als de Fromberg en de Bergseweg. Rennerskonten zwoegen naar boven. De laatste strook naar de finish in Ransdaal duurt een eeuwigheid; de kerktoren staat aan de horizon, maar komt niet dichterbij. Elke pedaalslag is een teveel. De benen voelen als wrakhout. Menige renner kijkt gaandeweg vertwijfeld om zich heen in het zoveelste dorp met een kerk en een café. Dit is Voerendaal. Het land van de Hel, het land van de koers.

98 van de 142 gestarte renners staken op deze warme zondag uiteindelijk voortijdig hun calvarietocht. In de kop van de koers begint na het voorspel van drie uur de koers pas echt. Lotto-Soudal, met vier renners sterk vertegenwoordigd in de kopgroep, speelt in de slotronde Laurens Huys als troefkaart uit.

Ploeggenoot Sander de Pestel geeft het succes van de opleidingsploeg van Lotto-Soudal met een tweede plaats extra cachet. „Poeh, wat een loodzware koers”, verzucht winnaar Huys. „Links, rechts, op, af, draaien en keren en een constante explosie op de heuveltjes. Dit hier is gewoon de Amstel Gold Race onder de Cycling Classics.”