Video: Eerste ochtendspits in nieuw station in Heerlens Maankwartier komt op gang

Het nieuwe treinstation in het Heerlense Maankwartier is maandagochtend geopend. Nadat een paar reizigers om 05.24 uur de eerste trein hadden genomen, kwam de ochtendspits goed op gang.

Frank Benneker

De eerste reiziger die rond kwart over vijf in het nieuwe station incheckt is Konrad Szumski uit Heerlen. Hij pakt dagelijks de eerste trein van Heerlen naar Maastricht, maar weet niet dat hij deze maandag bij de eerste gebruikers van het nieuwe station hoort. „Ik wist dat het station de afgelopen dagen gesloten was”, vertelt hij. „Dat ik nu in het nieuwe station de eerste reiziger ben, komt als een verrassing.”

Lees ook: Foto’s: Dit is het nieuwe treinstation Heerlen Maankwartier

Cadeautjes

Die verrassing wordt groter wanneer hij na het inchecken meteen een presentje van stationsmedewerkers overhandigd krijgt. Wie maandag van het station gebruikmaakt, kan nog een cadeautje verwachten. Reizigers van Arriva krijgen een kortingsactie aangeboden; NS-medewerkers krijgen een appel.

© Luc Lodder

Opvallend: het nieuwe station is niet afgesloten met toegangspoortjes, zoals je op veel andere stations ziet. Een praktische keuze, vertelt Ger Houben van NS Stations. „We hebben hier naast NS en Arriva te maken met een derde vervoerder: Deutsche Bahn. Het afsluiten met poortjes waardoor je alleen met een Nederlandse ov-chipkaart het station in kunt is niet handig. Daarnaast draagt het ontbreken van poortjes ook bij aan het open karakter van het station.”

Liften

Met het station is één van de laatste onderdelen van het Maankwartier geopend, maar af is het allerminst. Op diverse plekken staan nog dranghekken en de omgeving rond het markante gebouw moet nog op verschillende plekken worden afgewerkt. Ook werken de liften naar de perrons nog niet. „De ingebruikname van de liften is gepland op 26 augustus”, zegt Houben. „Ruim op tijd voor de officiële opening op 31 augustus.”

© Luc Lodder

Ook nieuw in het station: de stationshuiskamer van de NS. Met dit restaurantconcept, waar mensen naast een kop koffie met een broodje of iets lekkers erbij ook even rustig kunnen zitten of met een laptop kunnen werken, worden de oude kiosken op de stations vervangen. Liesbeth Lute, die nu op haar vierde station in Heerlen werkt, is in haar nopjes met haar nieuwe werkplek. Een heel verschil met de kiosk in het tijdelijke station, waar ze op een paar vierkante meter werkte.

Historisch

Voor de vaste Maankwartier-watchers is het een historische dag. Boogie Lymandt woont in het centrum van Heerlen en gaat al zeven jaar bijna dagelijks naar de vorderingen kijken. Vanzelfsprekend is hij er deze maandagochtend om 5.00 uur ook bij. Een wekker zetten was niet eens nodig. „Ik ben uit mezelf op tijd wakker geworden, dat kwam ook wel een beetje door de spanning. Hier moest ik gewoon bij zijn.”