Rubriek: Vier de zomer in Noord-Limburg

Een stukje zevende hemel op aard in Grashoek

Print
Een stukje zevende hemel op aard in Grashoek

Het is goed toeven bij In de 7e hemel, zowel in de tuin als op het buitenterras. Afbeelding: Hanneke Villerius

Grashoek -

Wie op zoek is naar de zevende hemel, hoeft niet ver te zoeken. Sinds 2014 ontwikkelen Hanneke en Patrick Villerius op hun perceel aan de Belgenhoek 7 in Grashoek Pluk- en Theetuin ‘in de 7e hemel’. En daar willen ze alle wandelaars, natuurbewonderaars, rustzoekers, fietsers, omwonenden, toevallige passanten en liefhebbers van streekproducten van laten meegenieten.

Het had weinig gescheeld of Hanneke en Patrick waren met hun plannen ergens anders neergestreken. „We wilden graag op een nieuwe plek samen iets voor onszelf beginnen. In de natuur, waar we ook ons geld kunnen verdienen”, gaat Patrick van start. Vanuit hun toenmalige woonplaats op Goeree Overflakkee trokken ze een cirkel van een uur, vanwege Patricks werk. De opties binnen die cirkel droogden echter al snel op, dus besloten ze de cirkel iets groter te maken. Tien minuutjes verder lag een leegstaande boerenwoning met een paar hectare grond. Maar ja, wel in Limburg. Patrick: „We hebben in eerste instantie verder gekeken, maar het huis in Grashoek kwam steeds voorbij. Uiteindelijk zijn we gaan kijken en was het liefde op het eerste gezicht.”

Ideale locatie

Hanneke, die als zelfstandig tuinontwerpster vanuit thuis werkt, knikt instemmend. „De grond werd gebruikt voor akkerbouw, maar ik zag het al helemaal voor me. Wilde bloemen, fruitbomen, een kwekerij, een bed & breakfast, lichte horeca, ja een ideale locatie.” Na de aankoop ging de eerste aandacht uit naar de aanleg van de tuin, die inmiddels duidelijk vorm heeft gekregen. De wilde bloemen groeien weelderig en het fruit rijkelijk. „Mensen kunnen hier wandelend door de tuin en boomgaard, zelf hun fruit of bosje bloemen plukken. Kinderen kunnen ondertussen ravotten op de speelheuvel”, legt Hanneke uit. Van het fruit bakt ze zelf tijdens de openingsdagen, naar goed Limburgs gebruik, verse vlaai. Het fruit wordt ook verwerkt in biologische producten zoals jam van eigen bodem die in het winkeltje verkocht worden. Net als de honing die de bijenvolken van ‘in de 7e hemel’ onder toeziend oog van imker Patrick leveren. „En ze zorgen in de eerste plaats voor de bestuiving”, legt hij uit.

Groepsbezoek

Hoewel de meeste bezoekers toevallige voorbijgangers zijn, hebben ze dit jaar opvallend veel groepen op bezoek gehad voor een rondleiding die traditioneel wordt afgesloten met koffie en vlaai op het overdekte buitenterras. “En onlangs hebben we onze eerste complete bruiloft mogen verzorgen,” vertelt Hanneke. Het geheel ligt dan ook idyllisch te midden van bos, natuur en landbouwgrond. Doordat de pluk- en theetuin als enige horeca aan het 13,4 kilometer lange struinpad Verheven Peel ligt, is het een ideale uitvalsbasis tijdens een wandeling of fietstocht in de omgeving van natuurgebieden zoals ’t Zinkske, Scherliet, Marisberg, Kwakvors en Kievitsheide.

Delen met anderen

Terwijl Patrick zich weer stort op de verbouwing van de oude varkensstal naar vier appartementen voor de B&B, maak ik met Hanneke een wandeling door de (pluk)tuin. Het is duidelijk dat ze samen met hun dochtertje het paradijs op aard gevonden en gecreëerd hebben, dat ze graag delen met hun omgeving. Komend voorjaar hoopt het ondernemende paar de eerste gasten voor de bed & breakfast te ontvangen. „We gaan gefaseerd te werk. Het eerste deel van de tuin is zoals ik het voor ogen had. Al wil ik hier en daar nog wat veranderen”, lacht ze. Na de appartementen start de volgende tuinfase en in de toekomst komt er nog een binnen zitgelegenheid en worden de streekproducten uitgebreid. Hun eigen woning staat onderaan het lijstje. Hanneke: „Ach, die is bewoonbaar en we brengen de meeste tijd toch buiten door.”

Wie graag als vrijwilliger een handje komt helpen in de tuin, is welkom. Iedere dinsdagochtend wordt er met een groepje samen buiten gewerkt. www.inde7ehemel.com

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen