Burgerwacht boerka ook in Limburg: moslima’s kunnen hulp inroepen via WhatsApp

© ANP XTRA

Via de WhatsApp-groep ‘Burgerwacht Limburg Heren’ kunnen Limburgse moslima’sin nikab hulp inroepen mochten ze worden lastiggevallen door burgers in deze provincie.

Johan van de Beek

Soortgelijke online-groepen zijn in de afgelopen dagen op diverse plekken in het land opgericht. Mocht een nikabdraagster worden belaagd, kunnen ‘broeders’ te hulp te snellen. ‘Ga erheen omwille van Allah want het is een verplichting in de Islam’, staat in een van de oproepen. Tevens circuleert in moslimkringen een bericht waaruit duidelijk wordt dat wordt gewerkt aan het bouwen van een compleet nieuwe app waarmee een ‘zuster’ die zich onveilig voelt door een druk op een knop haar gps-coördinaten doorgeeft aan allen die de toepassing hebben geïnstalleerd. Degene die het dichtst in de buurt is, kan ‘op de plaats delict verschijnen om de situatie te de-escaleren, melding te maken en troost te bieden’. Informatie over de voortgang van dat project wordt nu via de berichtendienst Telegram verspreid.

Lees ook: Limburg maakt zich op voor het boerkaverbod

De nieuwe app is volgens de bouwers nodig omdat WhatsApp een limiet stelt aan het aantal leden van een groep. Op Telegram wordt ook gevraagd om donaties. ‘Zusters’ die de app willen gebruiken, zullen worden gescreend om misbruik te voorkomen, aldus de initiatiefnemers.

De digitale burgerwachten zijn een reactie op een artikel in het Algemeen Dagblad waarin stond dat Nederlandse burgers een burgerarrestatie kunnen verrichten om het zogeheten boerkaverbod af te dwingen. Dit is door velen op sociale media opgevat als een oproep tot eigenrichting of een heksenjacht.

In kringen van gelovigen wordt met gemengde gevoelens gekeken naar de WhatsApp-groep. Het vermoeden bestaat dat het idee uit salafistische kringen afkomstig is en zo ook een instrument is om solidariteit af te dwingen met deze ultraorthodoxe stroming binnen de islam.

Het loopt nog geen storm op de Limburgse app. Maandag hadden zich zes leden aangemeld. Annemarie Penn-te Strake, voorzitter Veiligheidsregio Zuid-Limburg en regioburgemeester Limburg binnen de Nationale Politie, is op vakantie. Haar vervanger was maandag niet bereikbaar voor commentaar.