‘Bestuurder speedboot Zoutelande was niet dronken en vindt dood Mirthe afschuwelijk’

De betrokken speedboot bij de dodelijke aanvaring. © HV Zeeland

De 33-jarige man uit Koudekerke die twee weken geleden betrokken was bij het ongeluk voor de kust van Zoutelande waarbij de 15-jarige Mirthe uit Neer om het leven kwam, had volgens zijn advocaat niet te veel alcohol op.

Bas Bareman en Jeffrey Kutterink

Hij zou net onder de toegestane alcohollimiet zitten. Dat zou blijken uit een bloedonderzoek. Bij de dodelijke aanvaring kwam de 15-jarige Mirthe uit Neer om het leven. Zij zat in de rubberboot en werd overvaren door de speedboot. De Koudekerkenaar heeft bekend dat hij achter het stuur zat en volgens zijn advocaat Rivka Davidse is hij zwaar aangeslagen.

Lees ook: Minuut stilte voor Mirthe tijdens Dorpsfeesten Neer

,,Hij vindt het echt afschuwelijk wat er is gebeurd”, zegt Davidse. ,,Hij zal het voor de rest van zijn leven met zich meedragen. Ook zijn eigen familieleden vinden het meer dan verschrikkelijk. Mijn cliënt wil aan alles meewerken om de familie van het slachtoffer te helpen en heeft ook al contact met ze opgenomen om zijn medeleven te uiten.”

Lees ook: In een hechte gemeenschap als Neer komt de dood van de 15-jarige Mirthe extra hard aan

Tegenonderzoek

Vlak na het ongeluk werd bij de man op het politiebureau een ademanalyse uitgevoerd. Daaruit bleek dat hij net boven de toegestane alcohollimiet zat: 225 ug/l, terwijl 220 ug/l is toegestaan. De man liet direct een tegenonderzoek uitvoeren. Die resultaten zijn afgelopen donderdag bekendgemaakt. Daaruit bleek dat hij net onder het toegestane alcoholpercentage zat (200 ug/l).

Lees ook: Bijeenkomst voor klasgenoten omgekomen Mirthe (15) uit Neer

,,Dat maakt het allemaal niet minder ernstig, natuurlijk”, zegt zijn advocaat. ,,Maar het beeld dat hij laveloos in de boot zat, klopt niet.” De man heeft al tien jaar een vaarbewijs en volgens Davidse heeft hij niet roekeloos gevaren. De man mag het proces in vrijheid afwachten en probeert zijn leven weer op te pakken, aldus Davidse.

Lees ook: Verhoogd risico op ongevallen op het water: ‘Over veiligheid op water, leer je niet op school’

Het Openbaar Ministerie bevestigt dat een tegenonderzoek is gedaan. Maar over de uitkomsten wil het OM niets zeggen. ,,De Officier van justitie neemt de uitkomsten van het tegenonderzoek mee in het vervolg van het strafrechtelijk onderzoek”, is alles wat een woordvoerder erover kwijt wil. ,,Over de uitkomsten doen we geen uitspraak.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal