Gestopt Rozenfestival Lottum houdt grote uitverkoop

Print
Gestopt Rozenfestival Lottum houdt grote uitverkoop

Drukte bij de kerk tijdens het laatste Rozenfestival in Lottum, vorig jaar augustus. Afbeelding: Lé Giesen

Lottum -

Het Rozenfestival Lottum houdt een grote uitverkoop van alle materialen die in de loop der jaren zijn gebruikt. Van bloembakken tot ijzeren stellages tot zeilen en doeken bedrukt met rozenvelden. De organisatie maakt in het voorjaar bekend dat het tweejaarlijks festival na vijftien edities niet meer terugkeert.

Bob Obers van de stichting Rozendorp Lottum zegt dat het festival in de loop der jaren twee loodsen vol met materialen heeft verzameld. „Die loodsen huren we, maar daar willen we vanaf. Wij gaan de materialen niet meer gebruiken. Het festival komt in de oude opzet niet meer terug.” De stichting besloot in maart te stoppen met het bloemenfestijn dat sinds 1991 telkens vele tienduizenden bezoekers trok. Een zoektocht naar een nieuwe voorzitter en vrijwilligers op sleutelposities in de organisatie leverde niets op. Daarbij kwam dat de (financiële) risico’s van het evenement en de (veiligheids)eisen steeds groter werden.

Alleen voor Lottum

De uitverkoop is zaterdag 17 augustus tussen 11.00 en 14.00 uur in een loods van de familie Schraven aan de Veerweg. Obers benadrukt dat deze alleen bedoeld is voor Lottum. Het eerste half uur mogen vertegenwoordigers van verenigingen komen ‘shoppen’ en vervolgens alle andere dorpelingen. Bijzondere spullen zoals pilaren van mozaïek worden bij opbod verkocht. Op een latere datum zijn de vele bloemisten waarmee altijd is samengewerkt aan de beurt. Obers „We verkopen niet alles. We houden wat achter de hand voor mogelijk nieuwe initiatieven. De Rozenhof wil ook wat overnemen.”

De stichting maakte eerder bekend dat een potje met geld beschikbaar blijft voor nieuwe initiatieven die bijdragen aan de promotie van Lottum als Rozendorp. Mocht er na de verkoop aan verenigingen, inwoners en bloemisten nog spul over zijn, dan wordt gekeken of organisaties als bijvoorbeeld Funpop in Horst interesse hebben.