Lofzang

Remunj so pretty: ludieke noodkreet over geliefde stad

Print
Remunj so pretty: ludieke noodkreet over geliefde stad

Luchtfoto van het centrum van Roermond Afbeelding: Peter Wijnands Photography

Roermond / Merum / Swalmen / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt -

Remunj so pretty, een satirische, muzikale ode aan Roermond van Hugo Westhof slaat aan.

Hij vroeg zich af of mensen wel zaten te wachten op Remunj so pretty, het lied waarmee Hugo Westhof zijn geliefde Roermond op de hak neemt. Maar in een paar dagen is de videoclip al tientallen keren gedeeld via sociale media en regent het postieve reacties.

In een tijdsbestek van twee uur en in lichtelijk beschonken toestand maakte Westhof het satirische lied dat hij uitbracht onder het pseudoniem Henk Jan Bilman. Op de melodie van Big City van Tol Hansse zingt hij onder meer over de drommen Chinese toeristen in het Outlet, de affaire Jos van Rey en de rechtszaken rondom Solar.

Subtiele noodkreet

Het is niet zijn bedoeling om mensen voor de schenen te schoppen of af te branden, geeft hij aan, maar op een ludieke manier personen aanpakken en zaken aankaarten, dat mag best. „Neem het lied ook alstublieft niet te serieus, het is satire, al mag er over de inhoud wel nagedacht worden”, zegt de eigenaar van een mediabedrijf. Hij ziet zijn geliefde Roermond langzaam leeglopen en vond het tijd voor een subtiele noodkreet. „De stad was vroeger levendiger en drukker, dat moet weer terugkomen.” Lachend: „Nu klink ik wel een beetje als een oude zak.”

Aanbiedingen

Remunj so pretty leverde Westhof onder meer een aanbieding op om een liedje te schrijven voor bij een reclamespot voor een politieke partij (hij laat liever in het midden welke, in het lied komt de VVD aan bod), maar deze sloeg hij vriendelijk af. „Ik wil nergens aan gelieerd zijn, maar als ze vragen om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de stad, dan sta ik daar voor open. Het is een beetje krom om eerst zaken aan te kaarten maar vervolgens aan de zijlijn te blijven staan.” Inmiddels is er een serie in de maak, waarin meerdere artiesten over hun eigen stad zingen, allen onder het pseudoniem Henk Jan Bilman. „Dat was in eerste instantie niet eens de bedoeling, maar ik kreeg van meerdere artiesten de vraag om samen iets te maken, waarna dit idee ontstond.” Maar, zegt hij vlug, het moet vooral niet te serieus gaan worden. Grappend: „Dus ook liever geen artikel pontificaal op de voorpagina, dat is teveel eer. Een klein stukje middenin de krant is meer dan voldoende, anders krijgen de mensen ook nog hoge verwachtingen.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen