VieCuri: overheidssteun voor ziekenhuis Boxmeer is meten met twee maten

Print
VieCuri: overheidssteun voor ziekenhuis Boxmeer is meten met twee maten

Het Maasziekenhuis in Boxmeer krijgt ten onrechte steun van de minister, vindt VieCuri. Afbeelding: DG

Vierlingsbeek / Maashees / Holthees / Overloon / Groeningen / Boxmeer / Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen / Oostrum / Oirlo / Leunen / Castenray / Heide / Ysselsteyn / Venray / Geijsteren -

VieCuri heeft kritiek op de miljoenensteun van de overheid aan het noodlijdende ziekenhuis in Boxmeer. „Dit is meten met twee maten”, meent bestuursvoorzitter Ankie van Rossum.

Ook andere ziekenhuisbestuurders in het land hebben verontwaardigd gereageerd op het besluit van de minister om het Maasziekenhuis met een subsidie van tien miljoen euro over vier jaar overeind te houden. Dat staat volgens hen haaks op eerder gemaakte afspraken, blijkt uit een rondvraag van de Volkskrant.

Lees ook: Limburgse liefde voor Brabants ziekenhuis

Eind vorig jaar werd duidelijk dat het ziekenhuis zonder steun binnen een jaar failliet zou gaan. Het is goed dat er hulp komt, stelt Van Rossum met nadruk. „Maar niet op deze manier. Dat de minister en ook zorgverzekeraar VGZ bijspringen, strookt niet met de gemaakte afspraken. Ziekenhuizen functioneren in de huidige marktwerking als bedrijven en moeten zelfstandig het hoofd boven water zien te houden.”

Van Rossum noemt het wrang dat het reddingsplan zonder slag of stoot door de Tweede Kamer is gekomen, terwijl er wel kritisch wordt gekeken naar de voorgenomen fusie tussen VieCuri Venlo/Venray en het Laurentiusziekenhuis in Roermond. „Het gaat uiteindelijk om het waarborgen van continuïteit. Wij tonen daarin onze verantwoordelijkheid. Dat Boxmeer ondanks structurele problemen om de eindjes aan elkaar te knopen zo makkelijk hulp krijgt, terwijl andere ziekenhuizen op eigen kracht moeten rondkomen, vind ik een pijnlijk contrast.”

Lees ook: Hulp voor in nood verkerend Maasziekenhuis Boxmeer

Van Rossum hekelt de gang van zaken, maar kijkt vooruit. „We willen betrokken worden bij het regioplan, dat er volgens de minister en VGZ moet komen. Nu worden patiëntenstromen verplaatst van Boxmeer naar Nijmegen, terwijl die ook naar onze vestiging in Venray zouden kunnen leiden. Denk aan dialysepatiënten voor wie Venray dichterbij is.”

De Limburger meldde vorige maand dat het Maasziekenhuis steeds meer patiënten uit Venray en omgeving aantrekt. Ondanks de concurrentiestrijd hoopt Van Rossum dat Boxmeer open blijft. „Niemand is gebaat bij een faillissement. Voor patiënten zou het een regelrechte ramp zijn. Ze raken in één klap hun vertrouwde ziekenhuiszorg kwijt. Daarom ben ik zelf ook geen aanhanger van marktwerking. Dat is niet de oplossing.”

Wel voegt ze eraan toe dat voor geen enkele inwoner de 45-minutennorm in gevaar komt, mocht het Maasziekenhuis geen acute zorg meer kunnen verlenen. Die landelijke norm schrijft voor dat mensen binnen drie kwartier met de ambulance naar een ziekenhuis moeten kunnen worden vervoerd.