Fors tekort dwingt vijf parochies in cluster Susteren tot verregaande samenwerking in federatie

Print
Fors tekort dwingt vijf parochies in cluster Susteren tot verregaande samenwerking in federatie

Amelbergabasiliek van Susteren. Afbeelding: Archief De Limburger/Annemiek Mommers

Susteren / Roosteren -

Een jaarlijks tekort van 45.000 euro dwingt de vijf kerkparochies in het cluster Susteren tot de vorming van een federatie. In- en uitgaven kunnen dan over de parochies worden verdeeld.

Het forse tekort komt voort uit een dalende kerkbijdrage en verminderde rente-inkomsten op vermogen. Deken Geert Lauvenberg van het cluster, waartoe naast Susteren ook de parochies Mariaveld, Roosteren, Dieteren en Nieuwstadt behoren, bracht zijn parochianen daarvan op de hoogte via een artikel in het parochieblad.

Solidariteit

„Het artikel is bedoeld als oproep tot solidariteit. Het doel is om, spiritueel gezien, de fakkel van het geloof voor Susteren als geheel brandend te houden. Alleen kijken naar de eigen parochie, kan niet meer. Door een gezamenlijke verdeling van inkomsten en uitgaven, willen we het tekort aanpakken.”

Blauwdruk

Overigens is de vorming van een federatie geheel in lijn met de richtlijnen van het bisdom Roermond. „Vorig jaar heeft een bisdom een blauwdruk gepresenteerd voor parochies met financiële tekorten. Clustervorming is de eerste stap, een federatie is een vervolg. In een federatie zijn de parochies niet meer zelfstandig, maar wordt gekeken hoe in- en uitgaven zo goed mogelijk kunnen worden verdeeld over de parochies.”

Kerksluiting

De federatie moet op 1 januari 2020 een feit zijn. De comités van de vijf parochies stellen de komende maanden de richtlijnen op voor het te vormen federatiebestuur. Sluiting van kerken is volgens Lauvenberg nog niet aan de orde.

„Dat proberen we juist te voorkomen door de verregaande samenwerking in een federatie. Sluiting is op dit moment geen primaire optie, we kunnen nog wel even door.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen