Beeldende kunst

Kunstenaar Sef Peeters overleden

Print
Kunstenaar Sef Peeters overleden

Sef Peeters. Afbeelding: Museum Boijmans Van Beuningen

Venlo -

Beeldend kunstenaar Sef Peeters is dinsdag in zijn woonplaats Breda overleden. Dat heeft het Stedelijk Museum Breda, waar Peeters momenteel exposeert, woensdag bekendgemaakt. De in Venlo geboren en getogen Peeters was al een tijdje ziek. Hij is 71 jaar geworden.

„Met Sef Peeters verliezen we een belangrijk en getalenteerd kunstenaar, docent en stimulator van de beeldende kunst in Breda en Nederland”, meldt het museum in een persbericht. Momenteel is een keuze uit Peeters’ omvangrijke oeuvre te zien op de tentoonstelling Raketstart - Nieuwe beeldende kunst uit Breda, in het museum in die stad. Het Bredase museum was de afgelopen maanden ook samen met Peeters bezig om een grote tentoonstelling voor te bereiden. Die expositie – Sef Peeters , Zwaar als een vogel en gebaseerd op een van zijn vroegste installaties Heavy as a Bird – opent in februari 2020 en is het laatste project waarbij de kunstenaar zelf nauw bij betrokken was.

Sef Peeters werd op 2 september 1947 in Venlo geboren. Na zijn middelbare school studeerde hij van 1965 tot 1973 beeldende kunst aan diverse academies, waaronder de Rijksacademie in Amsterdam, de Werkkunstschule in het Duitse Krefeld en de Jan van Eyckakademie in Maastricht. Daarna vestigde hij zich in Breda.

In zijn werkzame leven exposeerde hij veelvuldig in binnen- en buitenland. Zijn werk is onder meer vertegenwoordigd in collecties van het Centraal Museum in Utrecht, Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, Stedelijk Museum Breda, Noordbrabants Museum in Den Bosch en het Zentrum für Kunstlerpublicationen in het Duitse Bremen.

Het werk van de geboren Limburger oogt speels en toegankelijk. Maar achter die eerste indruk gaan existentiële en filosofische vragen schuil als ‘Wat maakt iemand tot kunstenaar?’, ‘Wanneer krijgt een beeld betekenis?’ en ‘Wanneer ben je als kunstenaar succesvol?’ Met de nodige humor en poëzie wees hij de kijker op het feit dat het leven, en dus ook de kunst, nooit eenduidig is. Peeters noemde zichzelf een conceptueel kunstenaar en gebruikte uiteenlopende materialen voor zijn installaties.

Naast zijn werk als beeldende kunstenaar gaf hij ook les aan kunstacademies in Breda, Groningen, Stuttgart en Oslo.

Sef Peeters wordt komende zaterdag in Breda begraven.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen