Dierbaar

Het redden van ‘mini-dino’s’ is voor Pep de ideale ontspanning

Print
Het redden van ‘mini-dino’s’ is voor Pep de ideale ontspanning

Pep raakt na veertig jaar nog steeds gefascineerd door salamanders. ‘Ik vind ze machtig mooi.’ Afbeelding: Jean-Pierre Jans

Eygelshoven -

Huisdieren horen tegenwoordig helemaal bij het gezin en dat mag iedereen weten ook. In de rubriek ‘Dierbaar’ stellen Limburgers hun extra gezinslid aan je voor. Deze week: Pep (55) uit Eygelshoven die al sinds zijn jeugd gefascineerd is door ‘mini-dino’s’.

Met zijn twee grote broers ging Pep als klein jungske op salamanderjacht. Rennend door de sloot probeerden ze de beestjes te vangen in een emmer. Thuis groeven ze een gat in de grond en maakten daarin met een vuilniszak hun eigen vijvertje waar de salamanders in konden zwemmen. Gefascineerd keek Pep ernaar.

„Vooral hun bolle oranje buikjes en donkerbruine camouflagekleuren vond ik machtig mooi.” Na een tijdje lieten ze de diertjes weer vrij.

Nu, bijna veertig jaar later, heeft Pep nog steeds dezelfde passie. Ieder weekend trekt hij erop uit met een netje. Eerst vangt hij watervlooien, want dat eten de salamanders graag en veel. „Wel zo’n honderd per dag.” Dan haalt hij de salamanders uit verschillende watertjes in de buurt.

„Soms zitten ze bij dertig graden met tientallen in zo’n klein badkuipje. Dat gaan ze nooit overleven, dus help ik ze een beetje.” Ook als de diertjes in sloten naast een drukke weg zitten haalt Pep ze eruit en zet ze tevreden over in een poel in een rustiger gebied. „Voor mij is dit de ideale vorm van ontspanning. En het is ook nog eens nuttig.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →