Fortuna-baas pleit voor eerlijkere verdeling tv-gelden

Print
Fortuna-baas pleit voor eerlijkere verdeling tv-gelden

Isitan Gün Afbeelding: Rob Oostwegel

Sittard / Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht -

Fortuna-baas Isitan Gün heeft in een ingezonden stuk in Voetbal International gepleit voor een eerlijkere verdeling van de Nederlandse tv-gelden.

Volgens Gün wordt er wel gediscussieerd over het aantal clubs in de eredivisie en het wel of niet afschaffen van kunstgras, maar wordt de discussie over tv-gelden niet gevoerd.

Oneerlijk

De Turkse zakenman beweert in zijn stuk dat de Nederlandse verdeling een van de meest oneerlijke van Europa is. Uit een vergelijkend onderzoek van de UEFA kwam eerder dit jaar ook al dat de verdeling in Nederland een van de meest onevenwichtige van Europa is.

Belangrijke oorzaak is dat in Nederland het tv-geld verdeeld wordt op basis van de prestaties in de laatste tien jaar, waarbij de meest recente seizoenen zwaarder meewegen. In andere landen wordt een deel van het geld verdeeld over de clubs in de competitie zonder dat daar voorwaarden aan verbonden zijn.

Nieuw voorstel

Gün pleit in zijn stuk dan ook voor een verdeling (40 procent) waarbij een gedeelte van het geld evenredig over de achttien clubs verdeeld wordt. Aan het restant worden dan wel voorwaarden verbonden.

Een andere verdeling ligt voorlopig niet voor de hand, aangezien die meestal tot stand komt bij nieuwe tv-deals. In Nederland heeft FOX in het verleden een twaalfjarig contract getekend dat pas halverwege 2025 eindigt.