GEM-Tower levert duurzame energie op Pukkelpop

Print
GEM-Tower levert duurzame energie op Pukkelpop

De Green Energy Mill Tower wordt opgebouwd op het TU/e-terrein. Afbeelding: Bart van Overbeeke/ED

Is er een oplossing in de maak voor de vervuilende dieselgeneratoren die zomerfestivals van energie voorzien? De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) gaat een test uitvoeren op Pukkelpop met de opvallende GEM-Tower.

De Green Energy Mill is een uitklapbare toren met een windturbine, zonnepanelen en een batterij. Schijnt de zon, dan levert de toren energie aan Camping Comfy op het festival in Hasselt via de kleurrijke, driehoekige zonnepanelen. Schijnt de zon niet, dan komt de energie van de windturbine. TU/e werkt samen met de Hogeschool UCLL in Leuven, die de voorbije jaren al diverse energieprojecten samen met Pukkelpop heeft gerealiseerd. „Het is bovendien niet toevallig dat Pukkelpop de primeur krijgt”, zegt Faas Moonen van de Eindhovense universiteit. „Iedereen weet dat voor dit festival, sinds de dramatische storm in 2011, de veiligheid voorop staat. De toren is 21 meter hoog. Dat is nodig omdat op lagere hoogte de wind niet hard genoeg waait om energie op te wekken. We hebben de toren zo ontwikkeld dat hij een storm kan doorstaan.”

Zonnepanelen

De windturbine heeft geen wieken. „Het is een verticale as-windturbine. Die zijn veiliger en maken nauwelijks geluid. Dat laatste is natuurlijk belangrijk op een muziekfestival.” De toren biedt ook een antwoord op de verzuchtingen van festivalorganisatoren. „Die zijn niet zo happig op zonnepanelen omdat ze nutteloos zijn als net in het festivalweekend de zon niet schijnt. We hebben grafieken op elkaar gelegd waaruit blijkt dat de wind bijna altijd waait als de zon niet schijnt. Op vier dagen na in februari, maar dan zijn er ook geen festivals.”

Batterij

De batterij vangt korte periodes zonder wind en zon op. „Festivals willen elke seconde van de dag stroom hebben en daarom hebben we zon, wind en batterij op elkaar afgestemd. Dat was trouwens niet makkelijk omdat het om drie verschillende technologieën gaat.”

Vuelta

De ontwikkeling en bouw van de toren is mogelijk gemaakt door een Europese Interreg subsidie van 2,3 miljoen euro. Daardoor konden tien partijen met expertise uit België, Nederland en het Verenigd Koninkrijk gezamenlijk de toren ontwikkelen. De toren wordt op zestien festivals getest. Er is veel belangstelling voor de GEM-Toren. Ook de organisatie van de Formule 1 en de Spaanse Vuelta hebben zich gemeld. Faas Moonen kan pas na een uitgebreide testperiode zeggen hoeveel elektriciteit de GEM-Toren kan opwekken. „Het is in ieder geval onze bedoeling dat ooit een heel festival op groene stroom draait.”

GEM-Tower levert duurzame energie op Pukkelpop
Schaalmodel van de GEM-Tower. Foto: TU/e