Rechtszaak

‘Bedrijven hebben energie jarenlang te duur betaald’

Print
‘Bedrijven hebben energie jarenlang te duur betaald’

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Bedrijven hebben mogelijk jarenlang tonnen te veel betaald voor energie die na 2011 is geleverd. Eneco en Essent worden nu voor de rechter gesleept.

Twee ondernemingen zijn de rechtszaken tegen de energiebedrijven begonnen. Inkoopexpert Tino Wullink verwacht dat mogelijk nog honderden andere bedrijven die veel gas verbruiken, ook te hoge rekeningen hebben gekregen.

Gaswet

De twee ondernemingen geloven gedupeerd te zijn na een wijziging van de Gaswet per 1 april 2011. Die zorgde dat het voor Eneco en Essent veel goedkoper werd om gas in te kopen voor piekmomenten, waarop bedrijven extra veel gas gebruiken. Zo’n kortdurend, hoger gasverbruik kan bijvoorbeeld ontstaan als machines moeten worden opgestart. Traditioneel werden daarvoor relatief hoge flexibiliteitskosten in rekening gebracht.

Piekmomenten

De wetswijziging doorbrak het monopolie van gasleverancier GasTerra, dat voor de helft in handen is van de staat, waardoor concurrentie en dus een prijsdaling ontstond. Daarnaast kwam er een nieuwe rekenmethode voor gasinkoop bij piekmomenten, die eveneens voordeel opleverde.

Onraad

Terwijl Eneco en Essent van die ontwikkelingen profiteerden, merkten tafelzurenfabriek Van der Kroon en isolatieproducent Pull daar jarenlang niets van. Zij roken onraad toen ze jaren later hun energierekeningen plotseling fiks zagen dalen. Bij Pull gebeurde dat toen het bedrijf overstapte naar een andere leverancier. Tino Wullink van De Energieconsultant, die voor grote bedrijven energie inkoopt, zag bij Van der Kroon en andere bedrijven dezelfde kostendaling. Eind 2012 begon hij vragen te stellen over de gevolgen van de wetswijziging, maar antwoorden bleven lang uit.

Claims

Wullink vertegenwoordigt inmiddels ook Pull. Essent had volgens hem Pull in 2012 en 2013 al moeten laten meeprofiteren, Eneco heeft volgens Wullink van 2013 tot 2016 te veel in rekening gebracht. Van der Kroon claimt zo’n 130.000 euro bij Eneco, Essent zou ongeveer een ton te veel in rekening hebben gebracht bij Pull. Zowel Eneco als Essent wil niet inhoudelijk ingaan op de zaak, omdat die onder de rechter is.