Limburg doet proef met elektrische dienstauto

Print
Limburg doet proef met elektrische dienstauto

Carla Brugman (rechts) tijdens de presentatie van het nieuwe college van Gedeputeerde Staten Afbeelding: Harry Heuts Photography

Maastricht -

Bij wijze van proef wordt de Limburgse milieu- en energiegedeputeerde Carla Brugman rondgereden in een elektrische dienstauto. Het betreft een tweedehands Tesla uit 2016.

De proef moet in kaart brengen of elektrisch rijden een goed alternatief is voor de dieselauto’s (BMW) waarvan de andere provinciebestuurders gebruikmaken. Zo wil de provincie graag weten of het bereik van een elektrische auto werkbaar is voor de afstanden die een gedeputeerde aflegt. Ook moet duidelijk worden of de benodigde laaduren gevolgen hebben voor de werktijden van chauffeurs en zo zouden kunnen leiden tot extra kosten, legt CDA-gedeputeerde Ger Koopmans uit.

Keuze

De aanschaf van de Tesla heeft de provincie volgens hem geen extra geld gekost, omdat het om een tweedehandsauto gaat. Koopmans benadrukt dat het om een proef gaat. „Na de evaluatie maken we verdere keuzes, waarin we natuurlijk ook het milieuvoordeel meewegen. BMW blijft voor ons belangrijk als hoofdleverancier vanwege de binding met autofabriek VDL in Born.”

Twitter

Brugman (GroenLinks, maar op persoonlijke titel gedeputeerde) plaatste recentelijk een foto van haar elektrische auto en chauffeur op Twitter met de tekst: „De Limburgs gedeputeerde voor energie kan zich natuurlijk niet vertonen in een ouderwetse diesel. Vanaf vandaag delen chauffeur Pim en ik daarom deze prachtige Tesla Model S75.” De tweet leidde tot een trits van veelal verontwaardigde reacties. De gedeputeerde wordt daarin in weinig fraaie bewoordingen verwenst. Zo wordt haar onder meer geldverslindend gedrag op kosten van de belastingbetaler verweten. Brugman zegt geen behoefte te hebben om op die reacties in te gaan. Koopmans snapt de ophef niet. „Iedere gedeputeerde in Nederland rijdt in een dienstauto rond. Die hoef je toch niet te verstoppen.”

Oppositiepartij PvdA vindt de proef met één Tesla overbodig. Fractievoorzitter Jasper Kuntzelaers ziet het liefst alle gedeputeerden zo snel mogelijk in een elektrische auto. Marc van Caldenberg (SP) vindt het opmerkelijk dat „het eerste wapenfeit” van de energiegedeputeerde betrekking heeft op haar eigen dienstauto. „Ik zou liever zien dat ze in actie kwam voor goedkoper en energiezuiniger openbaar vervoer voor alle Limburgers.”