Mensenrechtencrisis VS: Amnesty geeft reiswaarschuwing af

Print
Mensenrechtencrisis VS: Amnesty geeft reiswaarschuwing af

Foto ter illustratie. Afbeelding: Rob Engelaar

Reizigers naar de Verenigde Staten moeten extreem waakzaam zijn voor het groeiende vuurwapengeweld in het land. De situatie in het land is inmiddels zo ernstig dat er wordt gesproken van een mensenrechtencrisis, meldt Amnesty International vandaag.

,,Wie naar de Verenigde Staten gaat, heeft geen garantie om niet beschoten te worden. Het is nogmaals duidelijk geworden dat de overheid te weinig doet om mensen te beschermen tegen vuurwapengeweld”, zegt campagnevoerder Ernest Coverson. De overheid faalt welwillend en systematisch om de rechten en veiligheid van mensen te waarborgen door het recht op wapenbezit zo belangrijk te maken.

Lees ook: Moeder 21-jarige schutter El Pso be3lde politie met zorgen over wapen zoon

Haatmisdrijven

De reiswaarschuwing is afgegeven wegens het wapengeweld, voornamelijk haatmisdrijven zoals racisme en discriminatie. Ras, nationaliteit, etniciteit of seksuele voorkeur zijn factoren die een hoger risico geven op aanvallen door blanke racisten. Verder adviseert de organisatie om vooral plekken te mijden waar veel mensen samenkomen, zoals culturele evenementen, scholen, winkelcentra of religieuze plaatsen.

De waarschuwing van Amnesty volgt op de twee bloedige aanslagen in de Texaanse stad El Paso en in Dayton, in Ohio. Daarbij kwamen tientallen mensen om het leven.

Amnesty gebruikt het model van de eigen Amerikaanse reiswaarschuwingen voor andere landen om dit statement te maken. De mensenrechtenorganisatie vraagt van de VS meer regulering van vuurwapens, zoals een uitgebreide controle voor mensen die een wapen willen bezitten, regels voor de registratie en vergunning van wapens, een verplichte training en een verbod op automatische wapens.

Buitenlandse Zaken

Buitenlandse Zaken in Nederland meldt dat er geen bijzondere veiligheidsrisico’s zijn, maar geeft wel aan dat ‘veel mensen vuurwapens bezitten en dat vuurwapengeweld in het hele land voorkomt. Er zijn incidentele gevallen van massale schietincidenten. Sommige delen van grote steden zijn onveilig, blijf daarom op hoofdwegen en parkeer op goed verlichte plaatsen.’

Andere landen zijn stelliger met hun reisadviezen naar de VS. Zo roept de Venezolaanse regering op om reizen naar Amerika uit te stellen. Ook Uruguay waarschuwt de bewoners om ‘voorzorgsmaatregelen te nemen vanwege haatmisdrijven waarbij in de eerste zeven maanden van het jaar al meer dan 250 mensen omkwamen.’

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen