Tegelen wordt wakker met een bloemetje voor de deur

Print
Tegelen wordt wakker met een bloemetje voor de deur

In de Kerkstraat stond een hele rij bloempotten, met een uitnodiging eraan. Afbeelding: Mara van den Oetelaar

Tegelen -

Het centrum van Tegelen stond vanmorgen vroeg ineens vol bloemen. In het grasveld aan de Raadhuislaan is in de afgelopen nacht zelfs een compleet perkje aangelegd. Alles wijst op een publiciteitsstunt. Maar van wie?

Bakker Ed Faassen was de eerste die het meldde op Facebook. Toen hij om zes uur bij zijn bakkerij aan de Kerkstraat aankwam, stond er een hele rij bloempotten op de stoep. Al gauw verschenen er meer berichten van inwoners die wakker werden met een bloemetje. In pot of in bloembakken en voortuinen gepoot. In de Raadhuislaan tegenover de parkeerplaats bij Albert Heijn ontdekten vroege passanten een compleet perkje. De bloemen zijn zo geplant, dat ze samen het woord ‘Great’ vormen. Hetzelfde woord staat op het bijgevoegde pamflet en lijkt op dit moment de enige hint naar het hoe en waarom van de actie. Het kaartje is een uitnodiging om zaterdag 10 augustus tussen twaalf en één uur naar de Grotestraat te komen. ‘GREAT als je erbij bent’, luidt de tekst. Een huisnummer ontbreekt.

Tegelen wordt wakker met een bloemetje voor de deur
In het grasveld aan de Raadhuislaan werd een bloemenperkje aangelegd. Foto: Mara van den Oetelaar

Een publiciteitsstunt dus, maar wie zit erachter? Niets wijst op een winkelopening die aanstaande is, zegt Wim Ambaum. De Tegelse arbeidsbemiddelaar heeft een kantoor aan de Grotestraat. „Ik heb nergens activiteiten gezien waaruit blijkt dat er iets staat te gebeuren.” Weet overbuurman VéTéBé wellicht meer? De uitnodiging is in rood en blauw, de huiskleuren van de makelaardij. Directeur Don Willems ontkent vanaf zijn vakantieadres elke betrokkenheid. „Er is wel wat gaande, maar niet hier op straat.” Willems doelt onder meer op de komst van een zonnestudio aan de Kerkstraat. „En Body & Beats heropent, schiet me nu te binnen.” Het lijkt vergezocht, maar zou wel verklaren waarom op een steenworp afstand van de sportschool aan de Erkenkamp bloempotten zijn geplaatst op de rotonde en bij het woonbegeleidingsproject van PSW. De eigenares laat desgevraagd echter weten dat de verbouwing nog in volle gang is.

Een andere naam die zowel door Willems als Faassen wordt genoemd, is Sjaak Smetsers. De kunstenaar, die een galerie aan de Grotestraat heeft, is volgens beiden wel in voor zulke ludieke acties. Maar ook zijn naam is haas. „Ik heb achterom wel een tuin vol prachtige bloemen”, grapt hij. „Daar haal ik heel wat boeketjes uit. Maar zonder gekheid, ik heb geen belang bij lokale reclame.”

Tegelen wordt wakker met een bloemetje voor de deur
Bakker Ed Faassen meldde de actie als eerste op Facebook. Foto: Mara van den Oetelaar

Het bloemenmysterie roept meer vragen op. Hoe is het mogelijk dat vrijwel niemand iets heeft gezien dan wel gehoord? Alleen het nachtelijke graafwerk is opgevallen, de politie ontving rond half vier een melding. De aanleg van het minstens tien vierkante meter grote perkje moet ook wel de nodige inspanning hebben gekost. Het gras is flink omgespit. Gezien de hoop zand is dat waarschijnlijk niet het werk van één ‘dader’ geweest. Volgens een woordvoerder is de gemeente voornemens de schade die is ontstaan door deze vernieling van gemeentelijk plantsoen te verhalen op de dader(s). Weggehaalde stoeptegels en opengebroken trottoirs zijn omwille van de veiligheid al hersteld.

Wat of wie er zo ‘great’ is dat heel Tegelen erbij moet zijn, blijft voor nu gissen. Nieuwsgierige inwoners moeten tot zaterdagmiddag wachten op het antwoord. Zou het een Trumpiaanse verwijzing zijn? Make Tegelen great again! En begin in de Grotestraat….