Engelenprentjes en hun rol in het dagelijks leven in Limburg

Print
Engelenprentjes en hun rol in het dagelijks leven in Limburg

Frans Pluijmaekers. Afbeelding: Luc Lodder

Klimmen / Schin op Geul / Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht / Echt / Koningsbosch / Sint Joost / Susteren / Slek / MariaHoop -

‘Hemelse Helpers, engelenprentjes en hun rol in het dagelijks leven in Limburg’ is de titel van het nieuwe boek van prentenverzamelaar Frans Pluijmaekers, waarbij cultureel antropologe Kitty Jansen-Rompen, conservator aan het museum De Domijnen in Sittard, de keuze maakte en een verhandeling schreef.

Engelen zijn van alle tijden. Ze zijn zelfs niet gebonden aan de christelijke cultuur, ook in andere geloven spelen engelen een grote rol. Maar in onze Limburgse contreien heeft het geloof aan engelen bijgedragen aan een bijzondere prentencultuur, waarbij geen enkel stadium in een mensenleven werd overgeslagen. Of het nou de communie was, een trouwfeest of een begrafenis, overal werden prenten én engelen bij betrokken.

Engelenverzameling

Frans Pluijmakers uit Klimmen heeft er een verzameling van vele duizenden aan overgehouden. Hij gaf eerder al boeken uit die een ruime keuze uit zijn 700.000 stuks tellenden prentenverzameling lieten zien en voor het nageslacht bewaarden, maar deze engelenverzameling heeft hij tot het laatst bewaard.

Verhandeling

Kitty Jansen-Rompen was bereid er een verhandeling over te schrijven, die ook nog eens sterk persoonlijk is gekleurd, waardoor de lezer een bijzondere kijk op het rijke Roomse leven in Limburg krijgen voorgeschoteld.

Presentatie

Het boek wordt zondag 11 augustus om 14.30 uur in ’t Geboew in Schin op Geul gepresenteerd. Stichting In onsen lande in Valkenborgh neemt de organisatie van de presentatie op zich. Frans Pluijmaekers was jarenlang als bestuurslid aan de stichting verbonden. Kitty Jansen-Rompen is conservator Erfgoed bij museum De Domijnen in Sittard.

Tentoonstelling

In het Museum voor de Vrouw in Echt zal vanaf 14 augustus een kleine tentoonstelling met prenten uit het boek te zien zijn. Kitty Jansen-Rompen houdt op die dag om 19.30 uur een lezing ter gelegenheid van de opening ervan.

Meer info over het boek via www.uitgeverijtic.nl

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen