Rapport VN-klimaatpanel: ‘Gebruik van land moet drastisch op de schop’

Print
Rapport VN-klimaatpanel: ‘Gebruik van land moet drastisch op de schop’

Uit het rapport blijkt dat voedselverspilling nu op grote schaal voorkomt. Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

De wijze waarop mensen land gebruiken en voedsel produceren, moet op de schop om de gevolgen van klimaatverandering te beperken en de voedselveiligheid te beschermen.

Daarvoor wordt gepleit in een rapport van VN-klimaatpanel IPCC.

De onderzoekers stellen dat de groei van de wereldbevolking en veranderende consumptiepatronen hebben geleid tot grootschalig gebruik van land en water. Zo wordt ongeveer een derde van het beschikbare land in de wereld en circa 70 procent van het zoetwater gebruikt voor de industriële landbouw. Land en klimaat zijn nauw met elkaar verbonden. Bossen nemen broeikasgassen op en leveren een bijdrage aan het afremmen van de opwarming van de aarde. Ontbossing en niet-duurzame landbouw zorgen juist voor meer uitstoot. De onderzoekers stellen dat het beschermen van het overgebleven tropisch regenwoud cruciaal is om de opwarming van de aarde te beperken. Die stijgende temperaturen hebben ook gevolgen voor de voedselvoorziening.

Lees ook: VN-rapport: minder vlees voor klimaat

Pleidooi: andere eetgewoonten

Klimaatverandering kan onder meer leiden tot lagere landbouw­opbrengsten en hogere voedselprijzen. De wetenschappers pleiten ook voor veranderende eetgewoonten, al wordt niet expliciet oproepen om te stoppen met het eten van vlees.

Uit het rapport blijkt dat voedselverspilling nu op grote schaal voorkomt. 25 tot 30 procent van de totale voedselvoorraad gaat verloren. Ondertussen kampen circa 2 miljard volwassenen met overgewicht, en lijden 820 miljoen mensen honger.

Reactie LLTB

In een eerste reactie zegt de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) dat de Limburgse (en Nederlandse) boeren het al heel goed doen wat betreft innovatie en duurzaamheid. „In de periode 1990-2016 zijn de boeren verantwoordelijk voor 19 procent minder uitstoot van broeikasgassen. In 2016 was 81 procent van de boeren zelfvoorzienend qua energie. Wat dat aangaat, loopt Nederland wereldwijd voorop”, zegt Roel Boots van de LLTB. „De landbouw zal in 2050-2100 nog steeds een cruciale rol spelen in de voedselvoorziening.” Volgens Boots blijven de boeren innoveren, vooral rond bodemgesteldheid.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen