Indicatie onderzoek: bijna helft Valkenburgers positief over zonnepark op Emmaberg

Print
Indicatie onderzoek: bijna helft Valkenburgers positief over zonnepark op Emmaberg

Een illustratie van een zonnepark op de Emmaberg. Afbeelding: illustratie Freddy Schinkel

Valkenburg / Berg / Walem / Houthem / IJzeren / Vilt / Sibbe / Oud-Valkenburg / Schin op Geul / Berg en Terblijt / Geulhem / Terblijt -

Uit een bescheiden onderzoek van Onderzoeksbureau Toponderzoek komt naar voren dat 48 procent van de Valkenburgers positief tot zeer positief staat tegenover het plan om op de Emmaberg een zonnepark aan te leggen.

Voor de meeste respondenten is het argument dat het initiatief goed is voor het milieu doorslaggevend.

Omwonenden

De firma Solarpark heeft bij de gemeente Valkenburg aan de Geul een vergunning aangevraagd voor de aanleg van een veertig hectare omvattend zonnepark. Zo’n twaalfduizend Valkenburgers zouden ermee van stroom kunnen worden voorzien. De omwonenden zijn minder positief over het plan. Zij vrezen met name aantasting van hun uitzicht en landschappelijke waarden.

Bescheiden aantal

In opdracht van burgerpanel TIP peilde het onderzoeksbureau de mening van 75 Valkenburgers. TIP geeft aan dat dat een bescheiden aantal is en de uitslag daarom slechts een indicatie geeft. Volgens het bureau was 29 procent van de ondervraagden (zeer) negatief. De meesten van hen hebben hun bedenkingen bij de locatie in verband met horizon- en landschapsvervuiling. 23 procent van de ondervraagden was neutraal of weet het niet.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen