Het kleinste dijkje van ons land wordt definitief niet opgehoogd

Print
Het kleinste dijkje van ons land wordt definitief niet opgehoogd

Beeld uit 2002: de buiten zijn oevers getreden Maas vanuit de lucht gezien ter hoogte van Kessel Afbeelding: Harry Heuts

Kessel / Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen / Reuver / Beesel -

Goed nieuws voor de bewoners van de Haagweg in Kessel. Ze hebben de strijd gewonnen tegen het fors ophogen van het dijkje voor hun deur, het kleinste van ons land.

Het college van Peel en Maas gaat de raad volgende maand voorstellen akkoord te gaan met het bestemmingsplan ‘opheffen waterkering Haagweg Kessel’. Daarmee komt dan een eind aan de vrees van bewoners dat het in 1995 bij hoogwater van de Maas aangelegde nooddijkje van 145 meter lang met bijna twee meter de lucht in gaat. Weg fraai uitzicht, betogen de bewoners van elf huizen al bijna twee jaar. Bovendien, we hielden de voeten in 1993 en 1995 - toen de Maas fors buiten de oevers trad - gewoon droog, is hun boodschap.

Dat de nooddijk er toch kwam, lag volgens de buurt aan de lobby van één man. Hij woonde op het laagste punt aan de Haagweg, uitte zijn zorgen bij de gemeente en vond daar een gewillig oor. Probleem is dat het dijkje in 2005 door de minister is opgenomen in de Waterwet. Dat was lang geen punt. Maar nu zijn de normen voor bescherming tegen hoogwater van de Maas aangescherpt en voldoet de mini-waterkering daar niet meer aan. Daarom worden kades overal aangepast en verhoogd.

Eensgezind

De Kesselnaren aan de Haagweg riepen meteen na het bekend worden van de nieuwe kadeplannen dat ze geen hoge dijk willen en hoeven. Ze startten een petitieactie en verzochten het Waterschap Limburg het dijkje te laten zoals het is. Het waterschap had daar wel oren naar en verzocht de minister het dijkje uit de Waterwet te schrappen. Dat kan, zei de minister, maar dan moet er wel unaniem mee ingestemd worden. Die eensgezindheid lijkt nu het geval. Het bestemmingsplan ‘opheffen waterkering’ heeft van begin juni tot medio juli ter inzage gelegen. Er is door niemand een zienswijze ingediend. Tijdens een inloopavond in juni klonken er ook geen protesten tegen het ophogen van de kleine kade, stelt de gemeente vast.