Nieuwe Mexicaanse boss ziet Roda starten met gelijkspel

Print

Afbeelding: Bas Quaedvlieg

Kerkrade / Eygelshoven - Onder de ogen van de nieuwe Mexicaanse boss Mauricio Garcia de la Vega is Roda JC het seizoen gestart met een gelijkspel. De Kerkradenaren, die het laatste kwartier met tien man speelden, zagen vrijdagavond in eigen huis het duel met Almere City in 1-1 eindigen.

Ondanks negen aanwinsten posteerde coach Jean-Paul de Jong zes spelers uit de eigen opleiding in de basis, inclusief de complete achterhoede (Schlösser, Werker, Van Eijma, Keulen). Eigen kweek Mart Remans kreeg in de spits de voorkeur boven de Kroatische targetman Ivan Prtajin en Chelsea-huurling Ike Ugbo, die pas vorige week werden ingevlogen.

Harde overtredingen
Het spel golfde vanaf de aftrap op en neer, met de thuisploeg die met twee harde overtredingen binnen tien minuten (twee keer geel) fysiek meteen de toon zette. Maar het was Almere dat een stuk effectiever met de kansen omging. Na ruim twintig minuten mikte ex-Fortunees Youri Loen een vrije trap in de hoek naast Tom Muyters, die geen vin verroerde.

Lees ook: Roda noemt vak N8 op hoofdtribune naar Frits Schrouff

Roda had de betere kansen, maar het grote manco van de voorbereiding – gebrek aan killersinstinct – was duidelijk nog niet in de laatste trainingsweek verdreven. Souren (schot), Werker (kopbal) en Simakala (kans in riante positie) verzuimden om de zesduizend toeschouwers op de banken te krijgen. Energie en enthousiasme waren er genoeg, dat zeker. En dat werd ook beloond, direct na rust. De opgerukte linksback Mitchel Keulen werkte via de handen van doelman Smits de gelijkmaker in het doel.

Code rood
Roda dwong Almere steeds meer naar achteren en rook even aan de 2-1 toen Jordy Croux met een snoeihard schot de lat toucheerde. Opwinding golfde over de tribunes, maar die veranderde in siddering toen het plots code rood was voor de Kerkradenaren. Captain Daryl Werker velde in de ogen van arbiter Teuben een doorgebroken speler en moest gaan douchen. Almere startte een slotoffensief, maar Roda hield tot de laatste minuut stand.

Roda-trainer controlefreak, eredivisiedroom MVV voorbarig en VVV heeft neusje voor spitsen. Dat en meer in een nieuwe aflevering van Komt dat Schot, het online voetbalprogramma van De Limburger: