Landgraafse wethouder Marlies Dreissen stapt op na discussie over bouwvergunning eigen woning

Print
Landgraafse wethouder Marlies Dreissen stapt op na discussie over bouwvergunning eigen woning

Marlies Dreissen. Afbeelding: Arnaud Nilwik

Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg -

De Landgraafse wethouder Marlies Dreissen (CDA) is vrijdagmiddag met onmiddellijke ingang afgetreden. Als reden noemt zij ‘discussie over een verleende bouwvergunning’ aan haar en haar echtgenoot.

‘Als een privékwestie onderwerp van publieke vragen dreigt te worden, moet je als wethouder de wijste zijn. Vooral om discussie over mogelijke beïnvloeding te voorkomen en de zaken zuiver te houden’, schrijft Dreissen (met in haar portefeuille onder meer Vergunningverlening en Ruimtelijke ordening) in een verklaring.

Manege

De familie Vliegen van de naastgelegen manege maakte bezwaar tegen de bouwvergunning voor een kavel in het project Bousberg. Sjaak Vliegen: „Dreissen wil een woning met dakterras bouwen met daarop een jacuzzi, waar maar een klein muurtje omheen staat. Wij hebben straks inkijk in de tuin. Onze privacy wordt aangetast. Ook al zou het plan conform het bestemmingsplan en de bouwregels zijn.”

In een toelichting bezweert Dreissen dat zij niet opstapt, omdat de familie Vliegen bezwaar heeft gemaakt tegen de voorlopige bouwvergunning. „De discussie gaat over de plek waarop wij mogen bouwen.”

Regels

Het bouwproject Bousberg kwam vanaf 2010 maar moeilijk op gang. Vliegen wijst erop dat de regels om daar te kunnen bouwen in de jaren daarna zijn versoepeld. „In het begin konden particulieren er niet bouwen op eigen grond, later wel.” In de gemeenteraad heeft Dreissen zich steeds aan de beraadslaging over Bousberg onttrokken, sinds zij daar een persoonlijk belang heeft.

Dreissen zegt met pijn in het hart afscheid te nemen, maar ziet geen andere optie. Terugblikkend op haar jaren als wethouder schrijft ze: ‘Ongetwijfeld zal ik fouten gemaakt hebben of ongeduldig zijn geweest, maar weet dat dit altijd is gebeurd vanuit betrokkenheid en passie om samen het beste resultaat te behalen.’

Het college van burgemeester en wethouders laat weten dat begin volgende week een waarnemend wethouder benoemd zal worden. B en W zeggen Dreissen met spijt te zien te vertrekken. „Wij hebben groot respect voor haar besluit, de uitkomst van een moeilijke, maar zuivere afweging.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →