Brussel roept op tot opnemen bootmigranten

Print
Brussel roept op tot opnemen bootmigranten

Afbeelding: ANP

De Europese Commissie heeft lidstaten gevraagd mee te helpen zoeken naar een oplossing voor het schip Open Arms dat met 121 migranten op de Middellandse Zee vaart. Het schip vaart onder Spaanse vlag, maar geen enkel land heeft de commissie gevraagd de coördinatie op zich te nemen, zei een woordvoerster.

Malta en Italië weigeren het schip toe te laten omdat andere EU-landen geen migranten willen overnemen. „De situatie toont weer eens aan hoe urgent het is dat er voorspelbare en duurzame oplossingen komen”, aldus de zegsvrouw. Alles hangt volgens haar af van de bereidheid van lidstaten om solidariteit te tonen. Voor een al dan niet tijdelijk mechanisme is echter geen meerderheid.

Onder de opvarenden zijn 30 kinderen en 2 baby’s. Voorzitter van het Europees Parlement David Sassoli drong donderdag in een brief aan Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker aan op een eerlijke verdeling van de migranten. Europa verliest volgens de Italiaan zijn „hart en ziel” als het de opvarenden niet beschermt. Juncker beantwoordt de brief volgens zijn woordvoerster binnenkort.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen