Plan voor het terugbrengen van haven Urmond wekt sympathie

Print
 Plan voor het terugbrengen van haven Urmond wekt sympathie

Vier opstellers van het plan de Urmondse haven te revitaliseren op de veertrap: (vlnr.) de architecten Rob Pohlen en Rob Janssen, Paul Janssen en Hein Wijnands. Afbeelding: Rob Oostwegel

Urmond -

De provincie gaat ondersteuning bieden aan de ontwikkeling van ‘Van Maas tot De Bath’, een gebiedsvisie die is gericht op revitalisatie van de haven in Oud-Urmond.

Opstellers zijn Stichting Vrijheid Urmond, de Urmondse Monumentenstichting, RUUM_Te Architecten en landschapsarchitect Casper Slijpen. Ze streven ernaar de haven, die in de negentiende eeuw dichtslibde en rond 1930 helemaal buiten gebruik raakte, in ere te herstellen. Ook andere kenmerken uit de havenperiode van Oud-Urmond zoals schipperspaden willen ze zichtbaarder maken of, indien inmiddels gesloopt, anderszins meer onder de aandacht brengen.

Lees ook: Oud-Urmond wil relatie met de Maas terug

Afval

Flink obstakel voor revitalisatie is de metersdikke laag huishoudelijk en chemisch afval die in de oude haven, het aansluitende bassin en de uiterwaarde van de Maas ervoor na de oorlog is gestort. Dat afval zou voor een deel gesaneerd moeten worden, wat vele miljoenen euro’s kost. De initiatiefnemers hopen dat de sanering voor 2050 toch zal plaatsvinden in het kader van verdere verruiming van de rivier.

Sympathie

Ze bespraken hun project vrijdag met gedeputeerde Ruud Burlet (Forum voor Democratie). Hij beheert meerdere portefeuilles die het Urmondse project raken. Burlet noemt het erg ingrijpend en complex. „Dit raakt veel facetten, van archeologie, landschap en waterbeheer tot ontgronding en sanering. Ik kan daar nu onmogelijk een standpunt over innemen, maar spreek wel mijn sympathie voor dit initiatief en de inzet van deze burgers uit. Ik heb ondersteuning toegezegd van de provincie, waar veel kennis en kunde zit.”

Verwachtingen

De gemeente Stein, die cultureel erfgoed wil koesteren en toeristisch ontsluiten, heeft subsidie voor de gebiedsvisie verstrekt. Wethouder Gina van Mulken (SB, Cultureel Erfgoed) is dus blij met alle aandacht voor het erfgoed in Oud-Urmond, maar tempert tegelijk de verwachtingen gezien de hoge saneringskosten. Ze zegt dat minder ingrijpende onderdelen van het project de komende tijd voor subsidie in aanmerking kunnen komen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen