Naakt, doodgeschoten, gedumpt en niemand weet wie ze is

Rechercheurs van de forensische opsporing bezig met het onderzoek na de vondst van de dode vrouw

Rechercheurs van de forensische opsporing bezig met het onderzoek na de vondst van de dode vrouw © PZC/Peter Nicolai

Naakt werd ze eind juni gevonden door een passerende boer, in een weiland bij Westdorpe in Zeeland. De vrouw was doodgeschoten, heeft de politie inmiddels bekendgemaakt.

Ondine van der Vleuten

Bijna zeven weken en 174 tips verder is nog altijd de vraag: wie is de vrouw die dinsdag wordt begraven zonder familie of bekenden om afscheid te nemen?

,,We gaan dinsdag een mevrouw begraven van wie helaas geen geliefde aanwezig is, alleen mensen die een zakelijke reden hebben. Wie is zij? En waarom is ze doodgeschoten? Dat zouden we zo graag weten”, zegt officier van justitie Kim Weijers.

Ruim een maand nadat een passerende boer in Westdorpe het naakte en ontzielde lichaam van een vrouw vond, zijn er alleen nog vragen. Is de vrouw hier vermoord of elders? Dat laatste, vermoedt de politie. Handelde de schutter weloverwogen, heeft hij bewust naar een afgelegen plek gezocht? Of reed hij in paniek rond na zijn daad?

Niemand die haar mist

‘De zaak Botticelli’. Die volkomen willekeurige werktitel heeft de moordzaak gekregen. Aan het slachtoffer wordt gerefereerd als ‘de vrouw’ of ‘zij’. Er is geen naam, geen identiteit, niemand die haar mist. Althans: niemand die dat meldt.

© PZC/ Ondine van der Vleuten

Zonder kleding is het wat lastiger in te schatten, maar er is geen enkele aanwijzing voor een ‘wild’ leven, voor overmatig alcoholgebruik of verslaving die tot een geïsoleerd bestaan zouden kunnen leiden. Dit lijkt iemand te zijn die niet zomaar kan verdwijnen zonder dat het iemand opvalt. En toch: niemand die zich meldt. Had de vrouw geen buren, kinderen, partner of vrienden? Wordt ze niet gemist op haar werk? Is er geen huis waar al weken de gordijnen gesloten zijn, waar de planten voor het raam verdorren en de brievenbus uitpuilt?

Een speciaal onderzoeksteam van vijftien politiemensen, dat op elk moment kan worden opgeschaald, heeft zich vastgebeten in ‘de zaak Botticelli’. Al ruim een maand lopen ze tips na, analyseren gegevens uit de omgeving van de ‘plaats delict’ en doen al het mogelijke om het anonieme slachtoffer een naam te geven. ,,Dat heeft nu onze prioriteit”, aldus Martine Jacobs van het Team Grootschalige Opsporing (TGO).

Vuilniszak met dna

De politie heeft niet veel om mee te werken. De vrouw die zaterdagmiddag 22 juni in het struikgewas naast de Sint Anthoniekade ligt, is geheel ontkleed. Ze draagt geen sieraden, heeft geen tatoeages. In haar omgeving worden geen persoonlijke bezittingen aangetroffen. Wel een vuilniszak met een opdruk in de Franse taal. Op de vuilniszak blijkt haar dna te zitten. Wat zat er ín de vuilniszak? Dat is ‘daderinformatie’, zegt de politie. Ook over de doodsoorzaak is de politie kort. Eén of meer schoten. Waar precies? ,,Daderinformatie.”

© Politie Zeeland-West-Brabant

Het uiterlijk van het slachtoffer geeft weinig aanknopingspunten voor identificatie. De vrouw, naar schatting ergens tussen de 50 en 65 jaar oud, is blank en heeft rossig haar. Ze is net geen 1.60 meter groot. Haar nagels zijn verzorgd. Een forensisch tandarts constateert dat het gebit goed op orde is gehouden. Helaas zijn daarbij geen technieken gebruikt die specifiek zijn voor een bepaalde regio. Het meest opvallende: ergens in het verleden zijn haar eierstokken, baarmoeder, galblaas en blindedarm verwijderd.

Franse ondertiteling

Op 25 juni komt de zaak in Opsporing Verzocht. Met Franse ondertiteling, omdat de vrouw op een steenworp afstand van de Belgische grens is gevonden. Daarom ook wordt nauw samengewerkt met de Belgische collega’s van de regio Puyenbroeck, net over de grens bij Zelzate. Het levert vijftien tips op. In België wordt net na het nieuws een ‘urgentiebericht’ uitgezonden. Op 2 juli is er een herhaling bij Opsporing Verzocht. Uiteindelijk komen 174 tips binnen. Veel mensen denken dat het gaat om een vermiste vrouw uit Noorwegen, die eveneens rossig haar heeft. De gouden tip zit er niet tussen.

© Politie Zeeland-West-Brabant

Niemand lijkt de vrouw te missen. Misschien, denkt het onderzoeksteam, zijn de mensen uit haar omgeving in de veronderstelling dat ze op vakantie is. Of zijn ze door een andere verklaring op het verkeerde been gezet. Misschien heeft de dader een rookgordijn opgetrokken. ,,Daarom vragen we nu mensen óók te bellen als iemand uit hun omgeving al langere tijd ‘verklaarbaar’ weg is”, benadrukt TGO-teamleider Martine Jacobs.

Foto van slachtoffer

De politie heeft eerder al een foto gepubliceerd van het gezicht van de vermoorde vrouw. Het bekijken van die foto kan confronterend zijn. De foto, die kan helpen bij identificatie van de vrouw, staat op de site van de politie. De link daarnaartoe staat onderaan dit artikel.

Het onderzoeksteam kijkt verder dan België. In Frankrijk en Duitsland zijn inmiddels vermissingsdossiers aangelegd. Officier van justitie Kim Weijers: ,,Haar DNA is uitgezet naar alle Europese landen die een databank voor vermiste personen hebben. Stel dat je familie je mist, dan kunnen we DNA van je tandenborstel halen en dat daar opslaan. En als we geen DNA van de vermiste kunnen krijgen, dan van ouders, broer of zus. Als het nagenoeg overeenkomt, is dat een sterke aanwijzing.”

Ingewikkeld: isotopenonderzoek

Europa is wel een héél groot zoekgebied. Zolang dat niet kleiner wordt, is het lastig om onderzoeksvragen uit te zetten als ‘bij welk ziekenhuis zijn deze vier organen verwijderd’. Waar komt de vrouw vandaan? ,,Isotopenonderzoek is een van de dingen die we nog kunnen proberen. Het zegt iets over waar je geboren en opgegroeid bent”, verklaart officier van justitie Weijers. Maar, waarschuwt ze: ,,Het is behoorlijk ingewikkeld en het duurt maanden voor je resultaten hebt. En de uitkomsten zijn niet erg specifiek. Er komt eerder zoiets als ‘Oost-Europa’ uit dan ‘Roemenië’. ”

Forensisch onderzoekers hebben weefselmonsters afgenomen en opgeslagen. Het stoffelijk overschot, nu nog in het mortuarium in Breda, zal dinsdag naar Terneuzen worden gebracht en begraven. Weijers en Jacobs zijn erbij. Niet omdat het moet, maar uit medeleven. ,,Diep en diep triest dat daar niemand aanwezig zal zijn die haar gekend heeft”, zegt Weijers.

Naar de politiepagina met de foto van de vrouw.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee