Raadsel rond diep gat in kasteeltuin Erenstein nog niet opgelost: meer boringen nodig

Na onderzoek worden de boringen rond de verzakking in Kerkrade, die tot 46 meter diepte gaan, afgewerkt.

Na onderzoek worden de boringen rond de verzakking in Kerkrade, die tot 46 meter diepte gaan, afgewerkt. © Peter Trompetter

Het raadsel van het metersdiepe gat in de tuin van kasteel Erenstein in Kerkrade is nog niet opgelost. Voor maandag staat een derde boring gepland.

Siebrand Vos

In de omgeving loopt een gang van waaruit steenkoolwinning van de Domaniale Mijn heeft plaatsgevonden. De boringen in het Carboongesteente gaan tot in die gang om de bodemgesteldheid te kunnen vaststellen. Het door de gemeente ingeschakelde ingenieursbureau Heitfeld-Schetelig uit Aken heeft vier boringen gepland. Maandag begint de derde boring, 46 meter diep.

„Afhankelijk van de voortgang en de verkregen resultaten wordt bekeken of het noodzakelijk is om nog een boring te doen”, laat een gemeentewoordvoerster weten. „Het is dus op voorhand niet bekend of alle boringen worden uitgevoerd.”

Afwerking

Het uitvoeren van één boring - voorbereiding, boorwerkzaamheden en afwerking van het boorgat - neemt vier tot vijf werkdagen in beslag. „De afwerking bestaat uit het vullen van een boorgat met dämmer. Dit is een bindmiddel op basis van kleiverbindingen, kalk en cement. Na aanmaak met water gaat het product uitharden. Het materiaal wordt algemeen toegepast bij het vullen van holle ruimtes in de ondergrond.”

Lees ook: Kerkrade onderzoekt grondverzakking bij kasteel Erenstein

Diepte

Vrijdag 2 augustus is de eerste boring afgerond en afgewerkt. Afgelopen maandag is de boorstelling verplaatst voor een tweede proef. Donderdag is de gewenste diepte - 46 meter - bereikt en kon de afwerking beginnen. Tijdens de boorwerkzaamheden blijkt mijngas te zijn vrijgekomen via het boorgat, maar dat bleek niet explosief.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee