Schiphol kan nieuwe problemen na brandstofstoring niet uitsluiten

Een groot aantal vliegtuigen werd aan de grond gehouden.

Een groot aantal vliegtuigen werd aan de grond gehouden. © ANP

Schiphol hoopt dat er snel meer duidelijkheid komt over de oorzaak van de problemen rond de brandstoftoevoer. Vrijdag was er wederom een storing, waardoor tientallen toestellen niet konden vertrekken of kampten met vertragingen.

Natasja de Groot

Zolang de precieze oorzaak niet bekend is, durft de luchthaven nieuwe storingen niet uit te sluiten. ,,Dit is echt heel vervelend voor de reizigers”, reageert de woordvoerder van Schiphol naar aanleiding van de problemen. Het is nu wachten op de resultaten van onderzoeksinstituut TNO. Dat is een onderzoek gestart naar aanleiding van de storing twee weken geleden. Die was vele malen erger dan die van vrijdagavond: tienduizenden reizigers werden toen gedupeerd.

Lees ook: Opnieuw grote tankstoring op Schiphol: ‘Er staan hier alleen maar toestellen aan de grond’

Schiphol hoopt dat zodra de oorzaak achterhaald is, de problemen zich niet meer zullen voordoen. Of de problemen van vrijdag precies dezelfde oorzaak hebben als de vorige keer, is overigens onduidelijk. ,,De storing van vrijdag zal TNO in elk geval in zijn onderzoek meenemen”, vult de Schiphol-woordvoerder aan.

Ontheffing

Door het defect van vrijdagavond, dat even na 20.00 uur begon en tegen 21.30 uur was opgelost, werden tien vluchten geannuleerd. Zeventien toestellen konden later op de avond alsnog vertrekken. De Inspectie Leefomgeving en Transport had een ontheffing verleend om twee startbanen de Kaagbaan en de Aalsmeerbaan ’s nachts te gebruiken.

Volgens de Schiphol-woordvoerder zijn er deze zaterdag geen vertragingen als gevolg van de storing van vrijdagavond. ,,Alle vertraagde toestellen zijn vrijdag toch nog vertrokken.”

Twee weken geleden ontstonden op Schiphol ook grote problemen door een storing bij Aircraft Fuel Supply (AFS), dat verantwoordelijk is voor de brandstofvoorziening op de luchthaven. AFS beheert de kerosinetanks en de leidingen op Schiphol. De installaties worden gebruikt om vliegtuigen van brandstof te voorzien. Er zou een ‘technische storing in de elektrische voeding’ van de kerosine-installaties zijn opgetreden. De oorzaak van die storing is niet bekend, het gevolg wel: uit voorzorg schakelde het hele systeem zichzelf uit.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee