Zeventigplussers helpen deze zomer mee in de thuiszorg

Print
Zeventigplussers helpen deze zomer mee in de thuiszorg

Thuiszorgmedewerkers krijgen hulp van hun gepensioneerde collega’s. Afbeelding: ANP

Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt / Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen / Thorn / Sevenum -

Zorgorganisatie Proteion heeft voor het eerst deze zomer gepensioneerde medewerkers ingezet in de thuiszorg. Het gaat om zestig- en zeventigplussers die verzorgende of verpleegkundige waren en nu als verzorgende aan de slag zijn.

Zo’n zes gepensioneerden werken al een paar ochtenden in de week; met drie of vier oud-medewerkers wordt nog gesproken, laat woordvoerder Marie-José van der Wielen van Proteion weten. Ze krijgen allemaal een nulurencontract en kunnen zelf aangeven hoeveel ze willen werken. Sommigen willen twee, andere bijvoorbeeld drie dagdelen per week.

Ze kunnen het afstemmen op hun persoonlijke situatie. „Vaak zijn ze niet meer bevoegd om als verpleegkundige te werken, maar kunnen prima als verzorgende bij de cliënten thuis langs. Daar doen ze van alles, van steunkousen aan- of uittrekken, tot lichamelijke verzorging van de cliënten, ogen druppelen of medicijnen aangeven”, somt Van der Wielen op.

Ze zijn onder andere aan de slag in de thuiszorgteams van Sevenum, Venlo en Thorn.

Knelpunten

Het is voor de zorgorganisatie vanwege de vakantieperiode ontzettend lastig om aan genoeg personeel te komen. „Dit is voor ons heel fijn. Zo kunnen we net de knelpunten oplossen. Omdat ook een flink aantal medewerkers na de schoolvakantie vakantie heeft, zijn deze extra handen zeker nog nodig tot begin oktober”, zegt Van der Wielen.

Een aantal gepensioneerden heeft al aangegeven dat ze langer wil doorgaan, dan alleen in de vakanties. Het is overigens niet zo dat Proteion straks tientallen gepensioneerden aan de slag heeft. „Soms willen ze heel graag, maar kunnen ze het fysiek niet meer aan. Anderen geven zelf mantelzorg. Dus de vijver is echt niet groot.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →