Nieuw tv-programma ‘Make Holland Great Again’ achter mysterieuze bloemenactie in Tegelen

De als bijen verklede tv-makers deelden zakjes met bloemenzaad uit in het centrum.

De als bijen verklede tv-makers deelden zakjes met bloemenzaad uit in het centrum. © De Limburger

De geheimzinnige bloemenactie in Tegelen was een initiatief van het nieuwe BNN/VARA televisieprogramma Make Holland Great Again.

Marcel van Lier

Zoals aangekondigd op het kaartje dat bij elk bloemetje was gevoegd, werd het mysterie zaterdag rond het middaguur onthuld. Verkleed als bijen trokken de jonge tv-makers door het Tegelse centrum om bloemenzaadjes uit te delen. De actie was bedoeld om aandacht te vragen voor de bijensterfte in Nederland, een van de maatschappelijke kwesties die in het programma aan de orde komen.

De publiciteitsstunt zorgde donderdag voor de nodige reuring. In de nacht ervoor waren overal in het centrum tientallen bloempotten geplaatst en bloemen geplant. Dat daarvoor trottoirs waren opengebroken en zelfs een compleet perkje was aangelegd in een grasveld aan de Raadhuislaan, viel bij de gemeente niet in goede aarde. Een woordvoerder kondigde aan dat de schade op de daders verhaald zou worden. Zo ver komt het niet. Een excuusbrief aan de burgemeester haalde de kou uit de lucht. „We zijn vrijdag bij hem langs geweest”, zegt een van de als bijenmeisje uitgedoste producenten van het programma. „Hij vond het een sympathieke actie en zei dat er geen boete zou komen.”

De tv-makers hadden het eigenlijk veel groter willen aanpakken. „Omdat dit het enige item is dat we in Limburg draaien, leek het ons wel een leuk idee om op een carnavalswagen vol bloemen met veel bombarie door het dorp te trekken. Venlo wilde daarvoor helaas geen vergunning verlenen. Dus moest er wat anders worden bedacht om de aandacht te trekken. Blijkbaar zijn we daarin ietsje te ver gegaan. Dat was niet de bedoeling.”

Toch vindt ze het jammer dat het bloemenperkje al na een dag werd opgeruimd. Voorbijgangers zijn het met haar eens, blijkt uit de steunbetuigingen. Ook op social media moet de gemeente het ontgelden. Het kordate optreden schoot veel Tegelenaren in het verkeerde keelgat. ‘In Tegelen worden scheefliggende stoeptegels blijkbaar pas recht gelegd als je er een bloempot op zet’, aldus één van de vele cynische reacties op Facebook.

Het woord ‘great’ in het perkje en op de uitnodiging bleek een hint naar het nieuwe tv-programma ‘Make Holland Great Again’, waarin de makers allerlei grote en kleine uitdagingen aangaan om Nederland een beetje beter te maken. Ze koken een sterrendiner van weggegooid voedsel voor nietsvermoedende gasten, rapen duizenden rondzwervende peuken op van de straat, zetten met vijftig bekende Nederlanders een landelijke actie op tegen online haat, maar brengen ook eenzame ouderen naar dansles. Make Holland Great Again is vanaf 20 augustus elke dinsdag te zien op NPO 3.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee