NS krijgt honderden claims van nabestaanden voor transporten in de oorlog

© EPA

Ruim 1100 slachtoffers en nabestaanden hebben een schadeclaim ingediend om de NS-transporten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Sinds maandag kunnen zij terecht bij een speciaal digitaal loket.

Redactie

Ruim 250 aanvragen zijn van slachtoffers, ruim twintig van weduwen of weduwnaars en ongeveer 800 van kinderen van slachtoffers. Volgens de commissie die zich ermee bezighoudt zijn meer dan 200 aanvragen afkomstig uit andere landen dan Nederland. Die commissie heet voluit Commissie Individuele Tegemoetkoming Slachtoffers WOII transporten NS.

Schadevergoedingen

De Nederlandse Spoorwegen vervoerden destijds in opdracht van de Duitse bezetter Joden, Sinti en Roma per trein naar Westerbork, Vught of Amersfoort, met de concentratie- of vernietigingskampen als eindbestemming. De Spoorwegen boden in 2005 excuus aan voor de transporten, maar keerden geen financiële genoegdoening uit. Pas dit jaar, na veel gesprekken met nabestaanden - onder wie Holocaustoverlevende Salo Muller - heeft NS alsnog besloten schadevergoedingen uit te keren.

Enkele duizenden mensen komen voor de tegemoetkoming in aanmerking, onder wie naar schatting 500 overlevenden. NS reserveert hiervoor de komende jaren enkele tientallen miljoenen euro’s. Wie een schadevergoeding wil ontvangen, heeft een jaar de tijd om een verzoek in te dienen. Dat kan alleen digitaal, maar er is hulp beschikbaar voor mensen die daar moeite mee hebben.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee