‘Epstein moest elk halfuur gecheckt worden, maar dat gebeurde niet’

Print
‘Epstein moest elk halfuur gecheckt worden, maar dat gebeurde niet’

Jeffrey Epstein Afbeelding: EPA

De veelbesproken zakenman Jeffrey Epstein moest elk halfuur gecheckt worden. Dat zou volgens een anonieme bron in The New York Times niet gebeurd te zijn in de uren voordat hij zelfmoord pleegde. Op het moment van zijn dood was Epstein alleen in zijn cel. Hij deelde die aanvankelijk met een andere gedetineerde, maar die werd op enig moment overgeplaatst.

Het lichaam van Epstein werd zaterdagochtend aangetroffen in zijn cel. Hij pleegde vermoedelijk zelfmoord. De autoriteiten liggen onder vuur omdat de steenrijke misbruikverdachte niet beter in de gaten is gehouden.

Verscherpt toezicht

Epstein was eind juli al gewond aangetroffen in zijn cel. Daarna stond hij enige tijd onder verscherpt toezicht, maar die zelfmoordpreventie is later weer beëindigd. Het detentiecentrum zou het ministerie van Justitie vervolgens hebben toegezegd dat Epstein zijn cel zou delen met een andere persoon. Zijn celgenoot vormde onderdeel van de zelfmoordpreventie. Ook zou een cipier ieder half uur naar binnen kijken.

Lees ook: Woede om dood Epstein: ‘Hoe kan iemand die zo spraakmakend is zelfmoord plegen’

De toezeggingen zijn volgens de bron kennelijk niet nagekomen. Daarmee zou de gevangenis ook de eigen procedures hebben overtreden. Het is onduidelijk waarom Epstein niet vaker is gecontroleerd, maar veel detentiecentra in de VS kampen met personeelstekorten. De twee cipiers in de eenheid waar Epstein vastzat, zouden overuren hebben gedraaid.