Gemeenten - Leerlingen in grotere gemeenten ontvangen minder

Willekeur bij financiële steun voor schoollaptop

Print
Willekeur bij financiële steun voor schoollaptop

Afbeelding: Hollandse Hoogte

Arme gezinnen die een schoollaptop voor hun kinderen nodig hebben, zijn in de ene gemeente veel slechter af dan in de andere. Het verschil in de gemeentelijke toelage kan oplopen tot 900 euro, blijkt uit onderzoek.

Bijna alle gemeenten beschikken over potjes waarop ouders met een laag inkomen een beroep kunnen doen. Uit onderzoek van elektronicaketen BCC blijkt echter dat het nogal uitmaakt waar leerlingen wonen. „We kregen in de winkels geregeld vragen over vergoedingen, daarom hebben we de regels van 344 gemeenten in kaart gebracht”, verklaart onderzoeker Marc van Herrikhuijzen. In enkele gemeenten, waaronder Den Helder, krijgen de scholieren geen geld voor de aanschaf van een laptop, terwijl in Wijk bij Duurstede een bedrag van 900 euro klaarligt.

Grote gemeenten

Scholieren uit gemeenten met meer dan 75.000 inwoners kunnen rekenen op een minder hoog bedrag (gemiddeld 370 euro) dan leerlingen in kleinere gemeenten (gemiddeld 408 euro). Bovendien geven gemeenten waar de bewoners gemiddeld meer verdienen een hogere vergoeding dan gemeenten waar het inkomen lager is. Dat verschil loopt op tot 20 procent.

Gratis

Sectororganisatie VO-raad pleit al er al langer voor dat scholen laptops gratis aan leerlingen geven. Omdat laptops niet worden gezien als leermiddelen, hoeven zij ze echter niet te betalen. De onderwijsinstellingen krijgen daarvoor geen financiering vanuit het Rijk. Via een vrijwillige ouderbijdrage moeten de ouders veelal een laptop aanschaffen. Sectororganisatie VO-raad erkent dat het ‘niet ideaal’ is, omdat lang niet iedereen de aankoopsom kan opbrengen.

Vrijwilligers

Nu verwijzen veel gemeenten naar de Stichting Leergeld, een vrijwilligersorganisatie die in ruim 70 procent van de gemeenten actief is. De stichting helpt kinderen, wiens ouders een laag inkomen hebben, om mee te kunnen doen door bijvoorbeeld laptops aan te schaffen.

Chromebooks

„Een digitale tweedeling is een groot risico”, constateert directeur Gaby van den Biggelaar. Temeer omdat er de laatste tijd meer verzoeken binnenkomen voor de aanschaf van specifieke chromebooks van zeker 500 honderd euro. Van den Biggelaar: „Scholen eisen bepaalde types laptops, omdat ze anders te veel tijd kwijt zijn bij het installeren van de juiste software. Maar wij kunnen juist veel leerlingen helpen door ze gereviseerde laptops te geven.”