Video: Scharensliep is op werkvakantie in Maastricht

Print
Maastricht / Itteren -

De scharensliep is een uitstervend beroep. Een van de laatste der Mohikanen is J. van Houten uit Osdorp (Amsterdam). Deze week is hij actief in Maastricht. ,,Op werkvakantie, meneer.”

Het grijze busje met opschrift ‘De bekende mobiele slijperij De Kroon’ uit Osdorp-Amsterdam rijdt deze week door Maastricht. J. van Houten (62) heeft in de wijk Amby met briefjes zijn komst gemeld.

Waarom Maastricht?

Als de scharensliep een accu aanzet, begint de motor van de slijpmachine te draaien. Waarom Maastricht, reist hij door het hele land? ,,Nee, mijn vrouw heeft hier familie, ik ben op werkvakantie. Ik kan er van leven, maar twee weken niet werken, dat kan bruintje niet trekken,” stelt Van Houten. Toch neemt hij gas terug: ,,Normaal werk ik tot zeven uur ‘s avonds, nu stop ik om vijf uur.”

‘de laatste der Mohikanen’

Een echte scharensliep zie je zo vaak niet meer. ,,Ik ben de laatste der Mohikanen, meneer. Mijn vader heeft het me geleerd, ik heb zelf geen kinderen. Trouwens: niemand wil dit nog doen. Ik ben eerst 2,5 uur bezig met overal briefjes in bussen te gooien, dan ben ik eigenlijk al moe voor ik begin te slijpen.”

De mensen zijn niet echt meer gewend aan vaklui aan de deur. Van Houten heeft ook last van allerlei bedriegers die aan deuren aanbellen om bijvoorbeeld - voor veel te veel geld - je oprit schoon te spuiten. Tot zijn frustratie belden twee jaar geleden in Velsen argwanende bewoners de politie. Tot zijn frustratie. Maar Van Houten kon keurig zijn papieren laten zien, met Kamer van Koophandel-nummer en al.

Vertrouwen

Vertrouwen, daar draait het om, benadrukt hij. ,,Je kunt bij de bouwmarkt tuingereedschap, messen en scharen inleveren, maar die worden ergens anders geslepen. Je hebt geen idee wat ermee gebeurt. Bij mij kun je mee kijken, gewoon op straat. Kijk, eerst polijst ik, dan volgt het slijpen.”

Van Houten pakt een bel en rinkelt: ,,Scharensliep, de ouderwetse scharensliep! Ik ben nog tot vrijdag in Maastricht, hier in Amby, zegt het voort.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen