Wiel Verheesen hoofdgast in ‘De sportzomer met Thijs Bastings’

Print
Wiel Verheesen hoofdgast in ‘De sportzomer met Thijs Bastings’

Wiel Verheesen werd al op zijn 15e ‘ontdekt’ als sportverslaggever. Afbeelding: ML5

Haler / Hunsel / Neeritter / Kelpen-Oler / Haelen / Buggenum / Nunhem / Horn / Neer / Roggel / Heibloem / Heythuysen / Baexem / Grathem / Thorn / Wessem / Maasbracht / Linne / Heel / Beegden / Stevensweert / Ohé en Laak / Merum / Swalmen / Reuver -

Het wekelijkse programma ‘De sportzomer met Thijs Bastings’, een serie interviews met bekende sporters uit de regio, wordt elke woensdag uitgezonden op omroep ML5. In samenwerking met VIA Limburg wordt de hoofdpersoon uit het programma kort voorgesteld. Deze week sportjournalist Wiel Verheesen.

Wie won de vierde etappe van de Tour De France in 1996? Wie won het eindklassement van de Giro d’Italia in 1984? Wiel Verheesen geeft u het antwoord. Hij wordt daarom ook wel de wandelende sportencyclopedie van Limburg genoemd. De sportjournalist, die inmiddels de respectabele leeftijd van 80 heeft bereikt, is nog regelmatig te zien of horen op tv en radio.

In de ban van sport

Wiel, geboren in Merum, was al op jonge leeftijd in de ban van sport. In eerste instantie was hij groot fan van voetbal. Naderhand werd hij, mede door zijn neef Frits Ramakers, enthousiast over het wielrennen. In 1952 ging hij met een supporters bus mee naar het WK wielrennen in Luxemburg. „Ik zat nog op school en was 13 jaar dus journalist was ik toen nog lang niet. Daar in Luxemburg is echter wel de impuls gekomen om journalist te worden”, zo vertelt Wiel. Zijn eerste verslaggeving volgde twee jaar later tijdens de ronde van Merum/Ool. Het was de omgeving van Wiel niet onopgemerkt gebleven dat hij op straat vaak verslaggevers nabootste. Vandaar dat hij door de schutterij, die de wielerronde organiseerde, werd gevraagd om aan de microfoon te staan. „Ik was natuurlijk apetrots dat ik daar mocht staan”, aldus Wiel.

De krant

Naast verslaggeving hield Wiel er ook van om te schrijven over sport. Hij begon bij de toenmalige Maas en Roerbode die naderhand opgegaan is in De Limburger. Lange tijd werkte hij als freelancer. In 1969 ging hij fulltime aan de slag. Toen de Maas en Roerbode daadwerkelijk over ging in De Limburger werd Jean Nelissen zijn chef. „Tussen mij en ‘De Neel’ boterde het niet. We deelden dezelfde passie voor wielrennen maar hij deed er verslag van.” Uiteindelijk besloot Wiel om ontslag te nemen. Het duurde niet lang voor hij een nieuwe baan vond. Het Limburgs Dagblad, dat in die tijd werd overgenomen door De Telegraaf, zocht nog een sportredacteur. Wiel bleek de gewenste kandidaat.

Communicatie

Tegenwoordig gaat het communiceren een stuk eenvoudiger en sneller dan vroeger. „Vergeleken met nu waren het vroeger middeleeuwse toestanden”, zo vertelt hij. „Laptops en dat soort dingen bestonden nog niet dus het was de telefoon en de typemachine. Dat waren heel belangrijke attributen.” Wiel deed ook veel verslag van handbal. Met name de Swift dames uit Roermond trokken in die tijd door heel Europa. „In het Oostblok had je niet zomaar telefoonverbinding met het thuisfront”, aldus Wiel. „Soms zaten we wel eens in een stresssituatie om alles op tijd bij de krant te krijgen. Gelukkig is het altijd op zijn pootjes terechtgekomen.”

Nieuw boek

Dat Wiel ervan houdt om te schrijven is duidelijk. In zijn nieuwe boek ‘Pony in peloton’ vertelt hij over zijn belevenissen als sportjournalist. Met verrassende anekdotes, grappige gebeurtenissen en bonte herinneringen aan bekende sporters en journalistieke vrienden. Vanaf woensdag 14 augustus (uitzending vanaf 17.00 uur) is het interview te zien op Omroep ML5 en vervolgens dagelijks elk uur. En doorlopend via Facebook.