Petitie vlieghinder ‘Beek’ overvleugelt voorstanders vliegveld

Print
Petitie vlieghinder ‘Beek’ overvleugelt voorstanders vliegveld

Een toestel scheert over Geverik op zijn weg naar Maastricht Aachen Airport. Afbeelding: Roger Dohmen/archief De Limburger

Maastricht-Airport / Meerssen / Ulestraten / Moorveld / Bunde / Rothem / Geulle -

Een petitie tegen de vlieghinder rond Maastricht Aachen Airport (MAA) is in drie weken ruim 5700 keer getekend. Daarmee overvleugelen de actievoerders de voorstanders van de luchthaven.

De eind vorig jaar beëindigde petitie Laat Maastricht Aachen Airport groeien kreeg 4121 mensen achter zich, op dat moment meer dan de tegenstanders. De actiegroepen voor en tegen het vliegveld zitten elkaar geregeld in de haren en beschuldigen elkaar ervan een loopje te nemen met de feiten. De voorstanders hebben vooralsnog meer volgers: 2292 mensen vinden de Facebookpagina leuk, terwijl de Alliantie tegen Uitbreiding MAA 674 likes heeft. Volgens voorstanders vertegenwoordigt de alliantie maar een klein groepje.

Steun

De tegenstanders wierven onder meer fanatiek steun op Facebook en bij de Heuvelland4Daagse in Berg en Terblijt. De oproep op internet richt zich tegen de verwachte groei van de overlast rond vliegveld Beek door de geplande toename van het aantal vluchten.

De vlieghinder gaat volgens de alliantie ten koste van de leefbaarheid en het toerisme. De petitie richt zich niet alleen tegen de groei van het vliegveld, maar ook tegen baanverlenging, nachtvluchten en luchtvervuiling. De petitie bepleit een objectieve kosten-batenanalyse. Die moet de voor- en nadelen van (groei van) de luchthaven in kaart brengen.

Nachtvluchten

Aanleiding voor de petitie was een onderzoek naar mogelijkheden voor verdere groei van het vliegveld en daarin de optie te overwegen om ruimte te maken voor nachtvluchten op ‘Beek’. De provincie liet al weten hier tegen te zijn, terwijl verantwoordelijk minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD) verklaarde dat ze de commotie betreurt en alleen varianten met verschillende sluitingstijden ’s nachts wil bekijken om de effecten op de gezondheid in kaart te brengen.

Klachten

Afgelopen jaar kwamen bij het Klachten Informatie Centrum Luchtvaart (KICL) 39.023 klachten binnen over MAA, bijna vier keer zoveel als in 2017. Toen kwamen er 10.256, klachten binnen, ruim een verdubbeling van het aantal in 2016 (3831). Over dit jaar zijn nog geen aantallen bekend.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen